środa, 24 września 2014

Cukiniowe placuszki z sosem czosnkowym na poprawę humoru

Nadeszła nieunikniona,
piękna, ale chłodna jesień...
Na poprawę humoru (i na szybki obiad, kolację, przekąskę...) proponuję dzisiaj
placki z cukinii.
Są po prostu przepyszne!
Wypróbujcie sami! :-)




Potrzebujemy (składniki na sześć zgrabnych placków):
  • 1 dużą cukinię
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • olej do smażenia

Krok po kroku:
  1. Cukinię myjemy, obcinamy końcówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na co najmniej 10 minut.
  2. Cukinię dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do niej mąkę, 2 łyżki śmietany, pieprz i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.
  4. W małym naczyniu mieszamy majonez z 1 łyżką śmietany i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Dokładnie mieszamy.
  5. Placuszki podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.
  6. Smacznego! :-)




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)