Nadeszła nieunikniona,
piękna, ale chłodna jesień...
Na poprawę humoru (i na szybki obiad, kolację, przekąskę...) proponuję dzisiaj
placki z cukinii.
Są po prostu przepyszne!
Wypróbujcie sami! :-)
Potrzebujemy (składniki na sześć zgrabnych placków):
- 1 dużą cukinię
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- garść koperku
- 2 łyżki majonezu
- olej do smażenia
Krok po kroku:
- Cukinię myjemy, obcinamy końcówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na co najmniej 10 minut.
- Cukinię dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do niej mąkę, 2 łyżki śmietany, pieprz i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.
- W małym naczyniu mieszamy majonez z 1 łyżką śmietany i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Dokładnie mieszamy.
- Placuszki podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)