niedziela, 28 września 2014

Ostro cięty Rösti*

Polak - Szwajcar dwa bratanki?
Dlaczego by nie? ;-)
Szwajcarzy, tak jak Polacy uwielbiają placki ziemniaczane,
ale zupełnie inaczej je przygotowują
- chociaż przepisów na nie jest tyle, ile u nas na bigos ;-)
Rösti może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa.
Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie!


* - ostry, jak noże Victorinox




Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):

  • 5 ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Krok po kroku:
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy. Po kilku minutach wylewamy wytworzoną wodę. (Innym sposobem na przygotowanie Rösti jest lekkie podgotowanie ziemniaków i dopiero wtedy starcie ich na tarce. Reszta przepisu się nie zmienia.)
  2. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu.
  4. Do ziemniaków dodajemy sporo pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i podsmażony boczek z cebulą. Mieszamy dokładnie.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę ziemniaczaną, formując duży placek. Smażymy przez 5-8 minut.
  6. Delikatnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.
  7. W tym czasie na drugiej patelni smażymy jajka.
  8. Usmażony placek podajemy z jajkiem sadzonym i śmietaną.
  9. Smacznego! :-)


Przepis bierze udział w konkursie:
Szwajcarskie inspiracje






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)