Cóż może być lepszego do popołudniowej herbaty czy kawy, po ciężkim dniu w pracy
niż pyszny i kremowy sernik? :-)
Chyba nic!
Dlatego dzisiaj na osłodę październikowych (ale nie tylko) dni,
proponuję gotowany sernik na herbatnikach z polewą czekoladową.
Prosty, szybki i sprawdzony przepis.
Wart grzechu - obiecuję! :-)
Potrzebujemy (przepis na prostokątną blachę 25 x 36 cm):
- 1 kg zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 1 budyń waniliowy
- 1 duża paczka herbatników (u mnie pełnoziarniste)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
- wiórki kokosowe do dekoracji
Krok po kroku:
- Wyłożyć dno blachy warstwą herbatników.
- Do dużego garnka przełożyć ser, dodać cukry, masło, jajka i dokładnie wymieszać.
- Gdy masa będzie już ciepła, a masło rozpuszczone, wsypujemy przesiany przez sitko budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje.
- Gorącą i gęstą masę wlewamy do formy. Na wyrównaną łyżką masę wykładamy drugą warstwę herbatników.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem. Mieszamy. Wylewamy polewę na herbatniki i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
- Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)