środa, 8 października 2014

Herbatnikowy sernik gotowany

Cóż może być lepszego do popołudniowej herbaty czy kawy, po ciężkim dniu w pracy
niż pyszny i kremowy sernik? :-)
Chyba nic!
Dlatego dzisiaj na osłodę październikowych (ale nie tylko) dni,
proponuję gotowany sernik na herbatnikach z polewą czekoladową.
Prosty, szybki i sprawdzony przepis.
Wart grzechu - obiecuję! :-)



Potrzebujemy (przepis na prostokątną blachę 25 x 36 cm):
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 duża paczka herbatników (u mnie pełnoziarniste)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Krok po kroku:
  1. Wyłożyć dno blachy warstwą herbatników.
  2. Do dużego garnka przełożyć ser, dodać cukry, masło, jajka i dokładnie wymieszać.
  3. Gdy masa będzie już ciepła, a masło rozpuszczone, wsypujemy przesiany przez sitko budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje.
  4. Gorącą i gęstą masę wlewamy do formy. Na wyrównaną łyżką masę wykładamy drugą warstwę herbatników.
  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem. Mieszamy. Wylewamy polewę na herbatniki i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
  6. Smacznego! :-)




Przepis bierze udział w akcji:

Ciasta bez miksera

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)