Znalazłam ten przepis pod nazwą "Pasztet z cukinii",
a jak dla mnie jest to "Pieczeń warzywna".
A w niej ulubione warzywa i przyprawy.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ;-)
Koniecznie do przetestowania!
Potrzebujemy:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 marchew
- 300 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 dużych jajek
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki masła
- 1-1,5 szklanki tartej bułki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
Krok po kroku:
- Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z soku i przekładamy do dużej miski.
- Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę smażymy na maśle, aż do odparowania wody.
- Marchew razem z serem ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski z cukinią.
- Do tej samej miski przekładamy pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i bułkę tartą (lepiej na początku dodać tylko szklankę i jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajmy pozostałą ilość bułki tartej).
- Całość przekładamy do keksówki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pieczeń podajemy od razu lub zostawiamy ją w piekarniku do wystudzenia. Pieczeń możemy również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy!
- Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w akcji i konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)