poniedziałek, 6 października 2014

Pieczeń warzywna / Pasztet z cukinii

Znalazłam ten przepis pod nazwą "Pasztet z cukinii", 
a jak dla mnie jest to "Pieczeń warzywna".
A w niej ulubione warzywa i przyprawy.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ;-)
Koniecznie do przetestowania!


Potrzebujemy:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 marchew
  • 300 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 dużych jajek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1-1,5 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Krok po kroku:
  1. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z soku i przekładamy do dużej miski.
  2. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę smażymy na maśle, aż do odparowania wody.
  3. Marchew razem z serem ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski z cukinią.
  4. Do tej samej miski przekładamy pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i bułkę tartą (lepiej na początku dodać tylko szklankę i jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajmy pozostałą ilość bułki tartej).
  5. Całość przekładamy do keksówki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pieczeń podajemy od razu lub zostawiamy ją w piekarniku do wystudzenia. Pieczeń możemy również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy!
  7. Smacznego! :-)


Przepis bierze udział w akcji i konkursie:

Zabieramy ze sobą posiłek






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)