Sernik to wyjątkowe ciasto.
Kiedyś pieczone głównie z jakiejś okazji.
Ale niesamowicie smakuje również bez żadnego święta, tak po prostu, na co dzień.
Prezentuję Wam dzisiaj puszysty i rozpływający się w ustach sernik z soczystymi brzoskwiniami, delikatną bezową pianką i chrupiącym kokosem.
Zaprośmy rodzinę czy przyjaciół i spędźmy razem miło czas delektując się smakiem tego sernika. Mmm... na samą myśl, aż ślinka cieknie!
Wypiek, którego koniecznie należy spróbować! :-)
Potrzebujemy (przepis na formę 20 x 35 cm):
Kruche ciasto:
NAGRODA!
Sernik zdobył nagrodę w konkursie FESTIWAL SMAKÓW
organizowanym przez sklep internetowy Bazylia.pl
NAGRODA!
Mój sernik został również ogłoszony "SMAKIEM LISTOPADA" w konkursie "RUDZKIE SMAKI" organizowanym przez Urząd Miasta Ruda Śląska
Przepis został także wydrukowany w wigilijnym wydaniu Dziennika Zachodniego (24.12.2014 r.):
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg białego sera (może być z wiaderka)
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
Bezowa pianka:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 puszkę brzoskwiń
- 10 dag wiórek kokosowych
Krok po kroku:
- Przesianą mąkę, cukier puder, masło, sól i żółtka zagniatamy w zwartą masę. Formujemy kulę, obwijamy ją folią i chowamy do lodówki na godzinę.
- Brzoskwinie odsączamy i kroimy w większą kostkę.
- Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy razem do białości. Dodajemy przesiane budynie i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy ser, mleko i olej. Na końcu dodajemy aromat.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem, następnie wylewamy na ciasto masę serową.
- Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.
- Chwilę przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem. Następnie wyciągamy formę z piekarnika, wykładamy pokrojone brzoskwinie, równomiernie wykładamy ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut.
- Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
- Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w konkursie:
NAGRODA!
Sernik zdobył nagrodę w konkursie FESTIWAL SMAKÓW
organizowanym przez sklep internetowy Bazylia.pl
NAGRODA!
Mój sernik został również ogłoszony "SMAKIEM LISTOPADA" w konkursie "RUDZKIE SMAKI" organizowanym przez Urząd Miasta Ruda Śląska
Przepis został także wydrukowany w wigilijnym wydaniu Dziennika Zachodniego (24.12.2014 r.):
Wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńBo tak jest! :) Sernik jest łatwy w przygotowaniu i przepyszny! :)
UsuńPoproszę kawałeczek 😋
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :-)
UsuńI koniecznie upiec taki sernik! Pozdrawiam :-)