piątek, 7 listopada 2014

Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką, którym zachwycisz swoich gości

Sernik to wyjątkowe ciasto. 
Kiedyś pieczone głównie z jakiejś okazji. 
Ale niesamowicie smakuje również bez żadnego święta, tak po prostu, na co dzień.
Prezentuję Wam dzisiaj puszysty i rozpływający się w ustach sernik z soczystymi brzoskwiniami,  delikatną bezową pianką i chrupiącym kokosem.
 Zaprośmy rodzinę czy przyjaciół i spędźmy razem miło czas delektując się smakiem tego sernika. Mmm... na samą myśl, aż ślinka cieknie!
Wypiek, którego koniecznie należy spróbować! :-)







Potrzebujemy (przepis na formę 20 x 35 cm):

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg białego sera (może być z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
Bezowa pianka:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 puszkę brzoskwiń
  • 10 dag wiórek kokosowych

Krok po kroku:
  1. Przesianą mąkę, cukier puder, masło, sól i żółtka zagniatamy w zwartą masę. Formujemy kulę, obwijamy ją folią i chowamy do lodówki na godzinę.
  2. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w większą kostkę.
  3. Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy razem do białości. Dodajemy przesiane budynie i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy ser, mleko i olej. Na końcu dodajemy aromat.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  5. Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem, następnie wylewamy na ciasto masę serową.
  6. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.
  7. Chwilę przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem. Następnie wyciągamy formę z piekarnika, wykładamy pokrojone brzoskwinie, równomiernie wykładamy ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut.
  8. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  9. Smacznego! :-)

Przepis bierze udział w  konkursie:









NAGRODA!
Sernik zdobył nagrodę w konkursie FESTIWAL SMAKÓW 
organizowanym przez sklep internetowy Bazylia.pl



NAGRODA!
Mój sernik został również ogłoszony "SMAKIEM LISTOPADA" w konkursie "RUDZKIE SMAKI" organizowanym przez Urząd Miasta Ruda Śląska



Przepis został także wydrukowany w wigilijnym wydaniu Dziennika Zachodniego (24.12.2014 r.):


4 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tak jest! :) Sernik jest łatwy w przygotowaniu i przepyszny! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Proszę się częstować :-)
      I koniecznie upiec taki sernik! Pozdrawiam :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)