piątek, 14 listopada 2014

Naleśniki idealne na krokiety

Zawsze uwielbiałam naleśniki!
Na słodko z serem, angielskie, z dżemem... ale i wytrawne - ze szpinakiem itp.
A co z krokietami?
Hmm... chyba ubóstwiam je jeszcze bardziej niż naleśniki!
Tak też i przepis musiał się tutaj znaleźć.
Dziś naleśniki, które idealnie nadają się do krokietów.
Są delikatne, ale nie przerywają się w trakcie zawijania.
Przepis, który mam w głowie od dziecka, bo przekazała mi go moja Mama.




Potrzebujemy (na 10 dużych naleśników):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczyptę soli
  • olej do smażenia (opcjonalnie)

Krok po kroku:
  1. Roztrzepane jajka, mleko, szczyptę soli i przesianą mąkę mieszamy ze sobą za pomocą miksera, aż powstanie gładkie i w miarę gęste ciasto. 
  2. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut.
  3. Przed smażeniem mieszamy jeszcze raz ciasto.
  4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub smażymy bez dodatku tłuszczu na teflonowej patelni.
  5. Chochelką wylewamy na patelnię odpowiednią ilość ciasta i smażymy z obu stron po ok. 1 minucie.
  6. Smacznego! :-)



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)