17 grudnia

Piernik last minute

Piernik to ciasto, które kojarzy się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia.
Ten staropolski, należy zacząć przygotowywać nawet 
kilka tygodni przed wigilią...
Dla tych, którzy o tym zapomnieli 
lub po prostu nie mieli czasu na wcześniejsze jego przygotowanie 
- proponuję piernik last minut, który możemy zrobić 
nawet kilka godzin przed jego spożyciem! :-)
Piernik ten jest aromatyczny, puszysty i bardzo smaczny!
Oczywiście możemy go polukrować, oblać czekoladą czy przełożyć powidłami,
ale daję słowo, że sam w sobie jest równie pyszny! :) 
Wypróbujcie w tym roku!



Potrzebujemy (keksówka 30 x 12 cm):
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • przyprawę do piernika
  • 3 łyżeczki cynamonu

Krok po kroku:
  1. W rondelku zagotowujemy margarynę, kakao, cukier i mleko. Następnie lekko studzimy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  3. Mąkę, cynamon, przyprawę i sodę przesiewamy do dużej miski.
  4. Zagotowaną masę przelewamy do miski z mąką. Dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy, aż składniki się połączą. Możemy do tej czynności użyć miksera.
  5. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
  6. Pieczemy przez 45 minut.
  7. Opcjonalnie lukrujemy, oblewamy czekoladą lub przekładamy powidłami.
  8. Smacznego! :-)

Przepis bierze udział w akcjach:
Wigilijny Piernik 2014Słodki Prezent Korzenne przysmaki Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta Wigilia 2014 Świąteczne słodkości! Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów










5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie proste i szybkie domowe przepisy - zapisuje i jeszcze dziś zrobię bo nie ma to jak pyszny podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo na prawdę piernik jest bardzo puszysty, miękki i pięknie pachnie przyprawami korzennymi :) Proszę koniecznie dać znać, jak wyszedł! :)

      Usuń
  2. Witam. Czy mozna zamiast margaryny uzyc masla?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście! :)
    Mam nadzieję, że piernik się udał! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger