poniedziałek, 15 grudnia 2014

Placki ziemniaczane z ziołami

Czasem już tak jest, że mamy ochotę na coś, ale do końca nie wiemy na co...
W moim przypadku najlepszym wyjściem są różnego rodzaju placki, placuszki, racuszki...
Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na 
chrupiące i ziołami pachnące placki ziemniaczane!
Do ich przygotowania nie potrzebujemy zbyt wielu składników ani czasu.
Prosto, szybko i smacznie! :)



Potrzebujemy (porcja na 6 dużych placków):
  • 5-6 sporych ziemniaków
  • 1 cebulę
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • olej do smażenia

Krok po kroku:
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na chwilę, po czym wylewamy zgromadzoną wodę.
  2. Na tych samych oczkach trzemy cebulę.
  3. Do utartych ziemniaków dodajemy cebulę, mąkę, jajko i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy na nią duże placki, spłaszczamy je delikatnie.
  5. Smażymy z obu stron po kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie to zwykle śmietana i cukier ;)
  7. Smacznego! :-)


Wypróbuj też Szwajcarskie placki ziemniaczane z boczkiem! :-)



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)