Czasem już tak jest, że mamy ochotę na coś, ale do końca nie wiemy na co...
W moim przypadku najlepszym wyjściem są różnego rodzaju placki, placuszki, racuszki...
Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na
chrupiące i ziołami pachnące placki ziemniaczane!
Do ich przygotowania nie potrzebujemy zbyt wielu składników ani czasu.
Prosto, szybko i smacznie! :)
Potrzebujemy (porcja na 6 dużych placków):
- 5-6 sporych ziemniaków
- 1 cebulę
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek
- olej do smażenia
Krok po kroku:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na chwilę, po czym wylewamy zgromadzoną wodę.
- Na tych samych oczkach trzemy cebulę.
- Do utartych ziemniaków dodajemy cebulę, mąkę, jajko i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy na nią duże placki, spłaszczamy je delikatnie.
- Smażymy z obu stron po kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie to zwykle śmietana i cukier ;)
- Smacznego! :-)
Wypróbuj też Szwajcarskie placki ziemniaczane z boczkiem! :-)
pyszne!
OdpowiedzUsuń