Dla wielbicieli pierogów mam dziś przepis na wspaniałe ciasto oraz farsz.
Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto,
wypełnione po brzegi pysznym słodkim białym serem.
Cud, miód, malina!
Uwierzcie i koniecznie przetestujcie ten przepis! :)
Potrzebujemy (ciasta i farszu wystarczy na 26 pierogów):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżkę oleju
- szczyptę soli
Farsz:
- 400 g twarogu
- 3-4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 torebkę cukru waniliowego
- 2-3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego lub śmietany
Krok po kroku:
- Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzątek. Wszystko mieszamy łyżką, a po chwili zagniatamy ręką na gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15-20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy farsz: ser przekładamy do miski/garnka i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukry i serek lub śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
- Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.
- Na środek takiego koła układamy ok. 1,5 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga.
- Postępujemy tak do wykorzystania ciasta i farszu.
- Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotujemy kilka minut - gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
- Podajemy z masełkiem i cukrem.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)