piątek, 19 grudnia 2014

Pierogi ze słodkim białym serem

Dla wielbicieli pierogów mam dziś przepis na wspaniałe ciasto oraz farsz.
Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, 
wypełnione po brzegi pysznym słodkim białym serem.
Cud, miód, malina!
Uwierzcie i koniecznie przetestujcie ten przepis! :)



Potrzebujemy (ciasta i farszu wystarczy na 26 pierogów):
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżkę oleju
  • szczyptę soli
Farsz:
  • 400 g twarogu
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 torebkę cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego lub śmietany
Krok po kroku:
  1. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzątek. Wszystko mieszamy łyżką, a po chwili zagniatamy ręką na gładkie ciasto.
  2. Gotowe ciasto przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15-20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz: ser przekładamy do miski/garnka i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukry i serek lub śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
  4. Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.
  5. Na środek takiego koła układamy ok. 1,5 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga.
  6. Postępujemy tak do wykorzystania ciasta i farszu.
  7. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotujemy kilka minut - gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
  8. Podajemy z masełkiem i cukrem.
  9. Smacznego! :-)






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)