Dzisiaj przepis na typowo razowe bułeczki.
Idealne na śniadanie i kolację!
Ze wszystkich bułek, jakie upiekłam,
te smakują mi najbardziej.
Dla mnie są rewelacyjne! :)
Pieczenie własnego pieczywa bardzo mi się spodobało! :)
W najbliższym czasie na pewno spróbuję upiec chleb
- oczywiście relacje z tego wydarzenia pojawią się na blogu ;)
Potrzebujemy (ilość na 13 bułeczek):
- 540 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml mleka
- 85 g oleju
- 40 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczkę soli
- ziarna słonecznika
- 1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
Krok po kroku:
- Do naczynia wlewamy wodę, kruszymy do niej drożdże, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Pozostałą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy mleko, olej i gotowy rozczyn drożdżowy.
- Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułki.
- Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.
- Po tym czasie roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je ziarnami słonecznika.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 20-25 minut.
- Smacznego! :)
Smaczne i zdrowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie, bo i ja drążę od jakiegoś czasu temat domowego pieczywa. Zatem i ten przepis muszę wypróbować:).
OdpowiedzUsuń