piątek, 9 stycznia 2015

Gołąbki nietradycyjne z piekarnika

Ach, jak ja kocham polską kuchnię! 
A to również dlatego, że można w niej eksperymentować!
Dzisiaj gołąbki nie do końca tradycyjne, bo z:
mięsem mielonym, ryżem, kaszą pęczak i dwoma rodzajami papryki, 
a do tego są z piekarnika! :)
Testujcie i zajadajcie! :)


Potrzebujemy (9 dużych sztuk):
  • 1 średniej wielkości białą kapustę (z pozostałej kapusty może przygotujesz Bigos? :) )
  • 600 g mielonego mięsa
  • 1 torebkę ryżu
  • 1 torebkę kaszy pęczak
  • 1 papryczkę chilli
  • 1 paprykę jalapeño
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklankę bulionu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • mieloną ostrą paprykę

Krok po kroku:
  1. Ryż oraz kaszę gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15 minut. Następnie studzimy.
  2. Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej wierzchnie liście. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do miski wrzucamy mięso mielone, ostudzony ryż i kaszę pęczak, pokrojone w plasterki papryczki oraz posiekany czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  4. Z liści kapusty wycinamy twardy nerw i nakładamy na środek 2 łyżki farszu i zwijamy w "paczuszki".
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy nieużyte liście kapusty i układamy na nich gołąbki. Każdego gołąbka smarujemy koncentratem pomidorowym i zalewamy bulionem lub wodą.
  6. Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 1,5 godziny - 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
  7. Podajemy z ulubionym sosem. Przepis na mój sos pomidorowy znajdziecie tutaj.
  8. Smacznego! :)





2 komentarze:

  1. Ja też piekę gołąbki , nie trzeba ich pilnować i są pyszne, lekko przypieczone. Dodaję mięso siekane , nie mielone - to wersja rodzinna, babcia tak robiła gołąbki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gołąbki, często je robię. Ostatnio wykorzystałam do nich kiszone pomidory, czyli zamiast zalewać gołąbki do pieczenia rosołem, zalałam je płynem z kiszonych pomidorów. Polecam, gołąbki smakują jakby były zrobione z kiszonych liści kapusty.Taki smak pamiętam u mojej babci, kiedy to kisiła całe główki kapusty na gołąbki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)