poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pierogi ruskie

Dzisiaj znów kuchnia polska :)
A w niej: pierogi ruskie! :D
Mięciutkie ciasto i dobrze przyprawiony farsz z ziemniaków, twarogu i cebuli.
Mmm... rozpływają się w ustach!
Spróbujcie sami!
KONIECZNIE! :)




Potrzebujemy (składniki na ok. 20 pierogów):
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżkę oleju
  • szczyptę soli
Farsz:
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 cebulę
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Krok po kroku:
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  2. W tym czasie przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzącą wodę. Mieszamy chwilę łyżką, następnie ręką wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je gorącym talerzem lub miską i odstawiamy na 15 minut.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
  4. Ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Ciasto na pierogi wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy na nie ok. 2 łyżeczek farszu i dokładnie sklejamy brzegi pierogów.
  6. Pierogi przekładamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy kilka minut - gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
  7. Podajemy z podsmażoną cebulką lub boczkiem.
  8. Smacznego! :) 





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)