Dzisiaj znów kuchnia polska :)
A w niej: pierogi ruskie! :D
Mięciutkie ciasto i dobrze przyprawiony farsz z ziemniaków, twarogu i cebuli.
Mmm... rozpływają się w ustach!
Spróbujcie sami!
KONIECZNIE! :)
Potrzebujemy (składniki na ok. 20 pierogów):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżkę oleju
- szczyptę soli
Farsz:
- 250 g ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 cebulę
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Krok po kroku:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzącą wodę. Mieszamy chwilę łyżką, następnie ręką wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je gorącym talerzem lub miską i odstawiamy na 15 minut.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
- Ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto na pierogi wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy na nie ok. 2 łyżeczek farszu i dokładnie sklejamy brzegi pierogów.
- Pierogi przekładamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy kilka minut - gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
- Podajemy z podsmażoną cebulką lub boczkiem.
- Smacznego! :)
Pierożki czyli klasyka którą uwielbiam :) Mniam!
OdpowiedzUsuń