16 stycznia

Wiosenna tęcza

Dzisiaj niesamowicie efektowne ciasto dla Was! :)
Puszysty biszkopt, soczysta jabłkowa warstwa otulona z obu stron kremowym budyniem, mięciutkie biszkopciki, pyszna wiśniowa galaretka i korona z bitej śmietany ozdobiona prażonymi wiórkami kokosowymi.
Mniam! :)
Ciasto jest czasochłonne, ale całkiem proste do przygotowania.
Na pewno będzie idealnym dodatkiem na każdą rodzinną uroczystość ;)
Tęcza wiosenna to przepis prawie wg siostry Anastazji - z moimi małymi poprawkami ;)
Przede wszystkim zmieniłam proporcję składników na biszkopt i zrezygnowałam z drugiej masy budyniowej na rzecz pysznej bitej śmietany.
Zapraszam do wspólnego pieczenia! :)




Potrzebujemy (forma 23 x 23 cm):

Biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżkę masła
  • 1 zieloną galaretkę
Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
  • 2 czerwone galaretki + 2 szklanki wody
  • 1/2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczkę żelatyny + 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżkę masła

Krok po kroku:
  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, trzemy na tarce o dużych oczkach, smażymy z cukrem na maśle. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
  2. Czerwone galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  3. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy całość łyżką albo szpatułką. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170⁰C. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
  4. W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka, w trzeciej mieszamy proszki budyniowe. Do gorącego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie miksujemy masło z cukrem i dodajemy zimny budyń.
  5. Na przestudzony biszkopt wykładamy połowę budyniu, a na niego warstwę jabłkową i wkładamy do lodówki, aż masa będzie stężała. Następnie wykładamy resztę budyniu i układamy na nim biszkopciki. Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopciki i znów wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  6. Do rondelka przekładamy 1 łyżkę masła, wiórki kokosowe i cukier. Prażymy razem i odstawiamy do ostudzenia.
  7. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, gdy będzie już dobrze ubita wlewamy małym strumieniem żelatynę i dokładnie mieszamy.
  8. Na stężałą galaretkę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ją zimnymi prażonymi wiórkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  9. Smacznego! :)





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger