poniedziałek, 16 lutego 2015

Kopiec kreta

Chyba każdy zna to ciasto!
Ale pewnie nie każdy jeszcze je robił!
Zapewniam Was, że to nic trudnego, 
a do jego przygotowania nawet nie potrzebujemy miksera!.
Do dzieła! :)


Potrzebujemy (składniki na tortownicę 24 cm):

Ciasto (składniki na ciasto w temperaturze pokojowej!):

  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju
  • 1 szklankę cukru (u mnie brązowy)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Krem:
  • 2 duże banany
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 śmietan fix

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
  2. Roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej i cukier i dokładnie mieszamy - ja używałam trzepaczki.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy, mieszamy i przesypujemy do mokrych składników. Całość mieszamy do połączenia składników.
  4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.
  5. Czekoladę drobno siekamy lub rozdrabiamy w blenderze. Banany kroimy w plasterki.
  6. Przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę, dodajemy śmietan fix, cukier puder i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dodajemy czekoladę.
  7. Z ciasta odkrajamy jego górę i kruszymy ją do miseczki.
  8. Na blat ciasta wykładamy cienką warstwę kremu, układamy na nim plasterki bananów, a z reszty kremu formujemy na środku ciasta kopiec. Następnie posypujemy go rozkruszonym ciastem.
  9. Schładzamy w lodówce.
  10. Smacznego! :)







2 komentarze:

  1. Kopiec kreta robiłam raz w życiu, myślę mając jakies 14 lat z koleżanką ;)
    Był strasznie nieudany. Tez na szczęście go nie przypomina, jest suuuper :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie Ci wyszło :)
    Ja kopiec kreta tylko z paczki robiłam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)