Chyba każdy zna to ciasto!
Ale pewnie nie każdy jeszcze je robił!
Zapewniam Was, że to nic trudnego,
a do jego przygotowania nawet nie potrzebujemy miksera!.
Do dzieła! :)
Potrzebujemy (składniki na tortownicę 24 cm):
Ciasto (składniki na ciasto w temperaturze pokojowej!):
- 3 duże jajka
- 150 g mąki
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju
- 1 szklankę cukru (u mnie brązowy)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Krem:
- 2 duże banany
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 śmietan fix
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
- Roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej i cukier i dokładnie mieszamy - ja używałam trzepaczki.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy, mieszamy i przesypujemy do mokrych składników. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.
- Czekoladę drobno siekamy lub rozdrabiamy w blenderze. Banany kroimy w plasterki.
- Przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę, dodajemy śmietan fix, cukier puder i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Dodajemy czekoladę.
- Z ciasta odkrajamy jego górę i kruszymy ją do miseczki.
- Na blat ciasta wykładamy cienką warstwę kremu, układamy na nim plasterki bananów, a z reszty kremu formujemy na środku ciasta kopiec. Następnie posypujemy go rozkruszonym ciastem.
- Schładzamy w lodówce.
- Smacznego! :)
Kopiec kreta robiłam raz w życiu, myślę mając jakies 14 lat z koleżanką ;)
OdpowiedzUsuńBył strasznie nieudany. Tez na szczęście go nie przypomina, jest suuuper :)
Cudnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńJa kopiec kreta tylko z paczki robiłam...