Dzisiaj kuchnia zabarwiła się na kolor czerwony! :)
A przyczynił się do tego przepyszny sos pomidorowo-paprykowy,
wprost idealny do makaronu! :)
Pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad,
na przykład na leniwą sobotę! :)
Potrzebujemy:
- 4 pomidory (można zastąpić puszką pomidorów)
- 1 paprykę
- 1 czerwoną cebulę
- papryczkę chilli
- sól
- pieprz
- bazylię
- 2 łyżki masła
- 1 łyżkę śmietany
- ewentualnie wodę
Krok po kroku:
- Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.
- Cebulę i paprykę i chilli kroimy w drobną kostkę, pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzewamy masło, następnie szklimy na nim cebulę.
- Po kilku minutach dodajemy papryczkę chilli oraz czerwoną paprykę.
- Gdy papryka będzie miękka dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.
- Gotujemy jeszcze kilka minut.
- Gdyby sos był za gęsty dolewamy trochę wody, doprowadzamy do wrzenia i podajemy.
- Smacznego!
Mniam, uwielbiam taki sos
OdpowiedzUsuń:)