piątek, 13 marca 2015

Czerwony sos pomidorowo-paprykowy

Dzisiaj kuchnia zabarwiła się na kolor czerwony! :)
A przyczynił się do tego przepyszny sos pomidorowo-paprykowy,
wprost idealny do makaronu! :)
Pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad,
na przykład na leniwą sobotę! :)



Potrzebujemy:

  • 4 pomidory (można zastąpić puszką pomidorów)
  • 1 paprykę
  • 1 czerwoną cebulę
  • papryczkę chilli
  • sól
  • pieprz
  • bazylię
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżkę śmietany
  • ewentualnie wodę

Krok po kroku:
  1. Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.
  2. Cebulę i paprykę i chilli kroimy w drobną kostkę, pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
  3. W garnku rozgrzewamy masło, następnie szklimy na nim cebulę.
  4. Po kilku minutach dodajemy papryczkę chilli oraz czerwoną paprykę.
  5. Gdy papryka będzie miękka dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
  6. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.
  7. Gotujemy jeszcze kilka minut.
  8. Gdyby sos był za gęsty dolewamy trochę wody, doprowadzamy do wrzenia i podajemy.
  9. Smacznego!





Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)