Dzisiaj pyszny i efektowny torcik
z niesamowitym kremem budyniowym i pyszną bitą śmietaną okraszoną startą czekoladą.
Puchatkowy torcik jest lekki jak chmurka
i z całą pewnością zachwyci nie tylko najmłodszych amatorów słodyczy :)
Wypróbujcie koniecznie!
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklankę cukru
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Krem:
- 900 ml soku przecierowego typu Kubuś
- 3 budynie (po 40 g)
- 3/4 kostki miękkiego masła
Dodatkowo:
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
- czekoladę
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier oraz żółtka.
- Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec dodajemy olej.
- Dokładnie wszystko mieszamy, wlewamy do tortownicy i pieczemy 25 minut.
- Biszkopt studzimy, a gdy będzie zimny kroimy na dwa blaty.
- 3/4 soku zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budynie. Gdy sok się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy często mieszając.
- Miękkie masło rozcieramy mikserem i partiami dodajemy zimny budyń.
- 1 blat ciasta zostawiamy w tortownicy, wykładamy na niego całą masę budyniową, przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.
- Czekoladę trzemy na wiórki.
- Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Obkładamy śmietaną wierzch i boki tortu.
- Posypujemy czekoladą.
- Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
- Smacznego! :)
Wygląda uroczo ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny torcik :)
OdpowiedzUsuń