16 marca

Torcik Kubusia Puchatka

Dzisiaj pyszny i efektowny torcik 
z niesamowitym kremem budyniowym i pyszną bitą śmietaną okraszoną startą czekoladą.
Puchatkowy torcik jest lekki jak chmurka
i z całą pewnością zachwyci nie tylko najmłodszych amatorów słodyczy :)
Wypróbujcie koniecznie! 



Potrzebujemy (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklankę cukru
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
Krem:
  • 900 ml soku przecierowego typu Kubuś
  • 3 budynie (po 40 g)
  • 3/4 kostki miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • czekoladę

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C.
  2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier oraz żółtka.
  3. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec dodajemy olej.
  4. Dokładnie wszystko mieszamy, wlewamy do tortownicy i pieczemy 25 minut.
  5. Biszkopt studzimy, a gdy będzie zimny kroimy na dwa blaty.
  6. 3/4 soku zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budynie. Gdy sok się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy często mieszając.
  7. Miękkie masło rozcieramy mikserem i partiami dodajemy zimny budyń.
  8. 1 blat ciasta zostawiamy w tortownicy, wykładamy na niego całą masę budyniową, przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.
  9. Czekoladę trzemy na wiórki.
  10. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Obkładamy śmietaną wierzch i boki tortu.
  11. Posypujemy czekoladą.
  12. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
  13. Smacznego! :)



Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger