sobota, 25 kwietnia 2015

Babeczki Magdalenki

W oryginalnym przepisie babeczki noszą nazwę "jogurtowo-cytrynowe",
ale gdy tylko poczułam ich zapach i smak, 
to od razu nazwałam je Magdalenkami,
a to dlatego, że smakują tak jak one i przypomniały mi smaki dzieciństwa...
Koniecznie do przetestowania!:)



Potrzebujemy (na 9 babeczek):

  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 75 g masła
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczyptę soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!


Krok po kroku:
  1. Masło topimy i lekko studzimy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do180°C.
  3. Mieszamy razem jogurt, masło, rozbełtane jajka i skórkę z cytryny.
  4. Dodajemy cukier, sól oraz przesiane mąkę i sodę.
  5. Mieszamy wszystko aż do połączenia się składników.
  6. Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości.
  7. Pieczemy 20 minut.
  8. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem cytrynowym.
  9. Smacznego! :-)




Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)