wtorek, 28 kwietnia 2015

Sernik domowy z rodzynkami

Mmm... sernik... dla mnie idealne ciasto pod każdym względem!
Pyszny, delikatny, wilgotny, nie za słodki...
Po wystudzeniu możemy go posypać cukrem pudrem, 
oblać czekoladą lub ajerkoniakiem.
Wymarzony deser! :)



Potrzebujemy:
  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 120 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 60 g masła
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • dużą garść rodzynek
Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C.
  2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 10-15 minutach odcedzamy i suszymy na papierowym ręczniku.
  3. Oddzielamy białka od żółtek.
  4. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce sera.
  5. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite już białka dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy je ze sobą.
  6. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Wszystko mieszamy bardzo delikatnie ale dokładnie.
  7. Pieczemy 1 godzinę.
  8. Smacznego! :)


fabryka sernikaFabryka sernika

2 komentarze:

  1. pysznie wygląda ten serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. mój deser na jutro :)
    Zapraszam do mnie, prowadzę katalog blogów kulinarnych i tego bloga tez tam dodałam :) http://zbiorblogowkulinarnych.blogspot.com/ serdecznie zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)