Rabarbar to wyjątkowa roślina o specyficznym kwaskowatym smaku.
Idealna do ciast, kompotów, przetworów...
Sezon na rabarbar dopiero się rozpoczął,
więc korzystajmy z niego ile tylko się da! :)
Dzisiaj pyszne, wilgotne ciasto na maślance.
Idealne do popołudniowej herbaty.
Może wypróbujesz w ten weekend? :)
Potrzebujemy (forma 30 x 40 cm):
- 375 g mąki pszennej
- 375 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka
- 220 g cukru + 3 łyżki
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 g rabarbaru
- 40 g płatków migdałowych
Krok po kroku:
- Rabarbar kroimy w ok. 0,5 cm kawałki i zasypujemy dwoma łyżkami cukru. Odstawiamy na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C.
- Jajka ubijamy w całości z cukrem (zostawiamy jedną łyżkę) i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Stopniowo dodajemy maślankę i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto, na wierzch układamy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
- W tym czasie mieszamy płatki migdałowe z pozostałą jedną łyżką cukru. Po tych 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy wierzch płatkami migdałowymi i pieczemy kolejne 20 minut.
- Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
- Smacznego! :)
Bardzo wiosennie!
OdpowiedzUsuń:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Wypróbowałabym z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuń