Nie masz pomysłu na pyszny bezmięsny obiad?
Polecam moje pierogi z białym serem i borówkami amerykańskimi! :)
Pyszności - obiecuję! :)
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżkę oleju
- szczyptę soli
- 250 g twarogu
- 200 g borówek
- cukier waniliowy
- 1 żółtko
Krok po kroku:
- Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzątek. Wszystko mieszamy łyżką, a po chwili zagniatamy ręką na gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15-20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy farsz: ser przekładamy do miski/garnka i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i borówki. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
- Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.
- Na środek takiego koła układamy ok. 1,5 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga.
- Postępujemy tak do wykorzystania ciasta i farszu.
- Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotujemy kilka minut - gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
- Podajemy z masełkiem, cukrem i ewentualnie jogurtem zmiksowanym z borówkami.
- Smacznego! :-)
Smakowite pierogi :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTake it Izzy