21 sierpnia

Pierogi z serem i borówkami

Nie masz pomysłu na pyszny bezmięsny obiad?
Polecam moje pierogi z białym serem i borówkami amerykańskimi! :)
Pyszności - obiecuję! :)



Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżkę oleju
  • szczyptę soli
  • 250 g twarogu
  • 200 g borówek
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko

Krok po kroku:
  1. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzątek. Wszystko mieszamy łyżką, a po chwili zagniatamy ręką na gładkie ciasto.
  2. Gotowe ciasto przykrywamy gorącym talerzem i odstawiamy na 15-20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz: ser przekładamy do miski/garnka i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i borówki. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
  4. Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.
  5. Na środek takiego koła układamy ok. 1,5 łyżeczki farszu i dokładnie sklejamy brzegi pieroga.
  6. Postępujemy tak do wykorzystania ciasta i farszu.
  7. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju. Gotujemy kilka minut - gdy pierogi wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
  8. Podajemy z masełkiem, cukrem i ewentualnie jogurtem zmiksowanym z borówkami.
  9. Smacznego! :-)





Letnie owoce 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger