środa, 9 września 2015

Zupa krem z dyni

Na dworze pachnie jesienią...
To i kuchnia musi się dostosować.
Dzisiaj pyszny i mocno rozgrzewający przepis na zupę krem z dyni Hokaido.
Zupa jest gęsta, kremowa, szybka i łatwa w przygotowaniu.
Warto się skusić! :)




Potrzebujemy:
  • ok 1,5 kg dynię (waga wraz ze skórką i pestkami)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 suszone papryczki peperoncini
  • sól
  • pieprz
  • mielony imbir
  • 2 l wody

Krok po kroku:
  1. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Razem z porem przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy ok 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.
  2. W tym czasie obieramy dynię ze skórki i pozbawiamy pestek. kroimy dynię w większą kostkę i przekładamy do zupy. Gotujemy ok. 20 minut aż dynia będzie miękka.
  3. Wyciągamy z zupy por (i pozostałą włoszczyznę - jeśli nie chcemy jej w kremie).
  4. Całość miksujemy wraz z papryczką aż uzyskamy gęsty krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz jogurtem naturalnym.
  5. Podajemy gorące - idealne z grzankami lub uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
  6. Smacznego! :)





Wegetariański obiad V

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)