Na dworze pachnie jesienią...
To i kuchnia musi się dostosować.
Dzisiaj pyszny i mocno rozgrzewający przepis na zupę krem z dyni Hokaido.
Zupa jest gęsta, kremowa, szybka i łatwa w przygotowaniu.
Warto się skusić! :)
Potrzebujemy:
- ok 1,5 kg dynię (waga wraz ze skórką i pestkami)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 suszone papryczki peperoncini
- sól
- pieprz
- mielony imbir
- 2 l wody
Krok po kroku:
- Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Razem z porem przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy ok 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.
- W tym czasie obieramy dynię ze skórki i pozbawiamy pestek. kroimy dynię w większą kostkę i przekładamy do zupy. Gotujemy ok. 20 minut aż dynia będzie miękka.
- Wyciągamy z zupy por (i pozostałą włoszczyznę - jeśli nie chcemy jej w kremie).
- Całość miksujemy wraz z papryczką aż uzyskamy gęsty krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz jogurtem naturalnym.
- Podajemy gorące - idealne z grzankami lub uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)