Znacie zapach smażonych ma maśle kurek?!
Ja wczoraj poznałam i jestem zachwycona!!!
Pierwszy raz miałam okazję zrobić, no i zjeść zupę kurkową.
Jest pyszna! Przepyszna!
Delikatna w smaku, zabielona śmietaną, z lekko chrupiącymi kurkami.
W tym sezonie koniecznie musicie przetestować ten przepis! :-)
Potrzebujemy:
- 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 400 g kurek
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Krok po kroku:
- Kurki myjemy szybko, ale dokładnie pod bierzącą wodą, odkładamy na chwilę aby ociekły z nadmiaru wody.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju. Po tym czasie dodajemy kurki i smażymy je na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Delikatnie solimy. Kurki puszczą sporo płynu, który musimy odparować.
- Gdy płynu na patelni będzie już niewiele, dodajemy masło i smażymy jeszcze minutkę.
- Podsmażone grzyby dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 5 minut.
- Do śmietany dodajemy chochlę zupy, mieszamy i dolewamy do zupy cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.Całość przyprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
- Koperek siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 3 minuty.
- Smacznego! :-)
Kocham kurki :)
OdpowiedzUsuń