sobota, 1 sierpnia 2015

Zupa kurkowa - pyyyyszna!

Znacie zapach smażonych ma maśle kurek?!
Ja wczoraj poznałam i jestem zachwycona!!!
Pierwszy raz miałam okazję zrobić, no i zjeść zupę kurkową.
Jest pyszna! Przepyszna!
Delikatna w smaku, zabielona śmietaną, z lekko chrupiącymi kurkami.
W tym sezonie koniecznie musicie przetestować ten przepis! :-)




Potrzebujemy:

  • 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 400 g kurek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Krok po kroku:
  1. Kurki myjemy szybko, ale dokładnie pod bierzącą wodą, odkładamy na chwilę aby ociekły z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju. Po tym czasie dodajemy kurki i smażymy je na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Delikatnie solimy. Kurki puszczą sporo płynu, który musimy odparować.
  3. Gdy płynu na patelni będzie już niewiele, dodajemy masło i smażymy jeszcze minutkę.
  4. Podsmażone grzyby dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 5 minut.
  5. Do śmietany dodajemy chochlę zupy, mieszamy i dolewamy do zupy cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.Całość przyprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
  6. Koperek siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 3 minuty.
  7. Smacznego! :-)





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)