26 lipca

Sernik na zimno z jagodami i galaretką

Upały w tym roku nas nie omijają,
dlatego w mojej głowie zrodził się przepis na sernik na zimno.
Lekki, jagodowy i galaretkowy :)
Wyjątkowo proste do wykonania ciasto, 
które zasmakuje każdemu!
Wypróbujcie sami! :)




Potrzebujemy - tortownica 24 cm:

  • 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 3 galaretki w różnych kolorach (u mnie niebieska, szafirowa i turkusowa)
  • 250 g jagód
  • 6-8 łyżeczek cukru
  • 3 szklanki wrzątku
Krok po kroku:
  1. Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach w szklance gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Ser dzielimy na dwie równe porcje. Łączymy je z ostudzonymi, ale wciąż płynnymi galaretkami.
  3. Dno tortownicy wykładamy folią i wylewamy do niej jedną porcję sera. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  4. Po tym czasie wykładamy drugą porcję sera i ponownie wstawiamy formę do lodówki na 20 minut.
  5. Po tym czasie na wierzchu masy serowej układamy opłukane i osuszone jagody i zalewamy je ostatnią galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Smacznego! :)




Lekkie i szybkie dania na upalne dni Letnie owoce

3 komentarze:

  1. Cudna kolorystyka, szczególnie wierzchu ;)
    Uwielbiam serniki na zimno, bardzo często się nimi raczę. A połączenie z jagodami? Cóż.. Lepiej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger