Na targu widziałam piękne żółte, podłużne pomidory.
Tak bardzo zachęciły mnie swoim kolorem,
że postanowiłam kupić ich aż 18 kg :)
Właśnie z nich przygotowałam przecier, który mam nadzieję i Wy zrobicie.
Przecier jest gęsty, aromatyczny, idealny!
Potrzebujemy (na 2 słoiczki 270 ml):
- 3 kg podłużnych pomidorów
- 1-2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
Krok po kroku (przepis Thermomix/Monsieur Cousine):
- Cebulę i czosnek obieramy i przekładamy do naczynia miksującego. Rozdrabiamy 10 sek/obr.8. Kopystką ściągamy ze ścianek. Dodajemy olej 2 min/Varoma SF/obr.3
- Pomidory dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż. Opcjonalnie można wyciąć stwardniałe miejsce po gałązce. Przekładamy do naczynia miksującego. Miksujemy całość 30 sek/obr.8.
- Następnie całość gotujemy 30min/Varoma SF/obr 3. Na wierzch naczynia ustawiamy koszyczek (aby nic nie kipiało).
- Po tym czasie dodajemy przyprawy i całość mieszamy 1 min/obr.8.
- Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia do góry dnem. Jeśli któraś zakrętka nie zassie, przecier należy pasteryzować (ok. 20 minut od czasu zagotowania wody).
- Tak przygotowane przetwory możemy przenieść w chłodniejsze miejsce i użyć do zupy, sosu lub nawet jako ketchup.
- Smacznego! :)
Krok po kroku (metoda tradycyjna):
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
- Pomidory myjemy, kroimy w dużą kostkę, opcjonalnie usuwamy stwardniałe miejsce po gałązce i przekładamy do garnka z cebulą i czosnkiem. Dusimy razem aż pomidory się rozpadną (około 30 minut) - można je również zblendować.
- Po tym czasie całość doprawiamy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoików. Odstawiamy do wystudzenia do góry dnem.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)