Słodko i pożywnie,
czyli babeczki ze świeżymi figami i cynamonem, posypane ziarnami słonecznika.
Pysznie i już lekko jesiennie.
Warto poeksperymentować z figami, które nadają babeczkom ciekawą strukturę.
Babeczki z tego przepisu wychodzą wyjątkowo mięciutkie
i niestety (stety!) na jednej się nie skończy! :-)
- 125 g jogurtu naturalnego
- 75 g masła
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- szczyptę soli
- 2 świeże figi
- łyżeczkę cynamonu
- ziarna słonecznika (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Krok po kroku:
- Masło topimy i studzimy.
- Piekarnik rozgrzewamy do180°C.
- Mieszamy razem jogurt, masło i rozbełtane jajka.
- Dodajemy cukier, sól oraz przesiane mąkę, cynamon i sodę.
- Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę figi.
- Mieszamy wszystko aż do połączenia się składników.
- Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości. Ewentualnie posypujemy ziarnami słonecznika.
- Pieczemy 25 minut.
- Smacznego! :-)
Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj, były :)
Usuń