29 września

Babeczki ze świeżymi figami i cynamonem

Słodko i pożywnie,
czyli babeczki ze świeżymi figami i cynamonem, posypane ziarnami słonecznika.
Pysznie i już lekko jesiennie.
Warto poeksperymentować z figami, które nadają babeczkom ciekawą strukturę.
Babeczki z tego przepisu wychodzą wyjątkowo mięciutkie
i niestety (stety!) na jednej się nie skończy! :-)




Potrzebujemy (na 16 babeczek):

  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 75 g masła
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczyptę soli
  • 2 świeże figi
  • łyżeczkę cynamonu
  • ziarna słonecznika (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!


Krok po kroku:
  1. Masło topimy i studzimy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do180°C.
  3. Mieszamy razem jogurt, masło i rozbełtane jajka.
  4. Dodajemy cukier, sól oraz przesiane mąkę, cynamon i sodę.
  5. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę figi.
  6. Mieszamy wszystko aż do połączenia się składników.
  7. Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości. Ewentualnie posypujemy ziarnami słonecznika.
  8. Pieczemy 25 minut.
  9. Smacznego! :-)





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger