Dzisiaj mam dla Was pełny garnek pysznego krupniku :)
Zupa, która towarzyszyła mi od dzieciństwa
i która często gości na moim stole.
Zachęcam Was gorąco do przetestowania przepisu! :)
Potrzebujemy:
- 2 l wywaru mięsnego
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1-2 ziemniaki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Krok po kroku:
- Kaszę wsypujemy do szklanki i zalewamy ją zimną wodą.
- Wywar podgrzewamy.
- W tym czasie obieramy marchewki i pietruszki i ścieramy na tarce o małych oczkach.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do gotującego się mięsnego wywaru.
- Gdy warzywa będą prawie miękkie, odcedzamy kaszę, ponownie ją płuczemy, odcedzamy i dodajemy do zupy. Gotujemy aż kasza będzie miękka.
- Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)