sobota, 10 października 2015

Zupa krupnik

Dzisiaj mam dla Was pełny garnek pysznego krupniku :)
Zupa, która towarzyszyła mi od dzieciństwa
i która często gości na moim stole.
Zachęcam Was gorąco do przetestowania przepisu! :)



Potrzebujemy:

  • 2 l wywaru mięsnego
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1-2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Krok po kroku:
  1. Kaszę wsypujemy do szklanki i zalewamy ją zimną wodą.
  2. Wywar podgrzewamy. 
  3. W tym czasie obieramy marchewki i pietruszki i ścieramy na tarce o małych oczkach.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do gotującego się mięsnego wywaru.
  4. Gdy warzywa będą prawie miękkie, odcedzamy kaszę, ponownie ją płuczemy, odcedzamy i dodajemy do zupy. Gotujemy aż kasza będzie miękka.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  6. Smacznego! :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)