piątek, 11 września 2015

Leczo z cukinią

Bardzo, ale to bardzo uwielbiam leczo!
Mogłabym je robić i jeść, jeść, jeść...
Dzisiaj trochę w innej wersji, bo z cukinią.
Koniecznie wypróbujcie przepis i rozgrzejcie się tej jesieni! :)



Potrzebujemy:
  • 3 średniej wielkości papryki czerwone
  • 3 średniej wielkości papryki zielone
  • 3 średniej wielkości papryki żółte / kremowe
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 dużą lub 2 małe cukinie
  • krążek twardej kiełbasy np. zwyczajnej
  • 3 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • margaryna
Krok po kroku:
  1. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
  2. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroimy w grubszą kostkę.
  3. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę.
  4. Cebule obieramy z łupin i kroimy w grubszą kostkę,
  5. Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, pozbawiamy skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. W dużym garnku podsmażamy kiełbasę na margarynie, gdy zbrązowieje dodajemy cebulę.
  7. Po niedługim czasie dodajemy paprykę, cukinię i pomidory. Możemy całość podlać odrobiną wody.
  8. Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu. 
  9. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ewentualnie możemy dodać świeżą ostrą paprykę lub tabasco.
  10. Gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie miękka.
  11. Podajemy z chlebem lub ryżem.
  12. Smacznego! :-)



Pora na pomidora!

1 komentarz:

  1. Leczo jest idealne na rozgrzewkę. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)