Bardzo, ale to bardzo uwielbiam leczo!
Mogłabym je robić i jeść, jeść, jeść...
Dzisiaj trochę w innej wersji, bo z cukinią.
Koniecznie wypróbujcie przepis i rozgrzejcie się tej jesieni! :)
Potrzebujemy:
- 3 średniej wielkości papryki czerwone
- 3 średniej wielkości papryki zielone
- 3 średniej wielkości papryki żółte / kremowe
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 dużą lub 2 małe cukinie
- krążek twardej kiełbasy np. zwyczajnej
- 3 pomidory
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- margaryna
Krok po kroku:
- Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
- Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroimy w grubszą kostkę.
- Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę.
- Cebule obieramy z łupin i kroimy w grubszą kostkę,
- Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, pozbawiamy skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku podsmażamy kiełbasę na margarynie, gdy zbrązowieje dodajemy cebulę.
- Po niedługim czasie dodajemy paprykę, cukinię i pomidory. Możemy całość podlać odrobiną wody.
- Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu.
- Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ewentualnie możemy dodać świeżą ostrą paprykę lub tabasco.
- Gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie miękka.
- Podajemy z chlebem lub ryżem.
- Smacznego! :-)
Leczo jest idealne na rozgrzewkę. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń