niedziela, 15 listopada 2015

Pierogi z pieczarkami i pieczarkowym sosem

Bo kto powiedział, że pierogów nie można podawać z sosem?
Co prawda jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem,
no ale nie byłabym sobą gdybym nie poeksperymentowała!
Takim właśnie sposobem wyszło pyszne i sycące danie,
idealne gdy mamy odrobinę więcej czasu i chęci na zabawę ciastem.
Polecam z całego serca! :-)



Potrzebujemy:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżkę oleju
  • szczyptę soli
  • 500 g pieczarek
  • 1 niewielką cebulę
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • masło

Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i małym strumieniem wlewamy wrzątek. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie ręką zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne.
  2. Miskę przykrywamy gorącym talerzem i odkładamy na 15-20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy - 1/3 kroimy w plasterki, 2/3 kroimy w mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - 1/3 odkładamy do rondelka, 2/3 przekładamy do garnka, w którym zrobimy farsz pieczarkowy.
  4. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, przesmażamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Pozostałą cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Gdyby sos był za rzadki, możemy dodać 1 łyżeczkę mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki wody, mieszać dokładnie aż sos zacznie gęstnieć.
  6. Z ciasta, które już zdążyło odpocząć wałkujemy płat o grubości 2-3 mm, w razie konieczności delikatnie podsypujemy mąką. Szklanką wykrawamy koła, nakładamy po łyżce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi pieroga.
  7. Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju - kilka minut od wypłynięcia pierogów.
  8. Podajemy z sosem pieczarkowym.
  9. Smacznego! :-)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)