Bo kto powiedział, że pierogów nie można podawać z sosem?
Co prawda jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem,
no ale nie byłabym sobą gdybym nie poeksperymentowała!
Takim właśnie sposobem wyszło pyszne i sycące danie,
idealne gdy mamy odrobinę więcej czasu i chęci na zabawę ciastem.
Polecam z całego serca! :-)
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wrzątku
- 1 łyżkę oleju
- szczyptę soli
- 500 g pieczarek
- 1 niewielką cebulę
- 2-3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- masło
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i małym strumieniem wlewamy wrzątek. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie ręką zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne.
- Miskę przykrywamy gorącym talerzem i odkładamy na 15-20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy - 1/3 kroimy w plasterki, 2/3 kroimy w mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - 1/3 odkładamy do rondelka, 2/3 przekładamy do garnka, w którym zrobimy farsz pieczarkowy.
- Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, przesmażamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Pozostałą cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Gdyby sos był za rzadki, możemy dodać 1 łyżeczkę mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki wody, mieszać dokładnie aż sos zacznie gęstnieć.
- Z ciasta, które już zdążyło odpocząć wałkujemy płat o grubości 2-3 mm, w razie konieczności delikatnie podsypujemy mąką. Szklanką wykrawamy koła, nakładamy po łyżce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi pieroga.
- Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju - kilka minut od wypłynięcia pierogów.
- Podajemy z sosem pieczarkowym.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)