sobota, 21 listopada 2015

Piernik staropolski

Czy Wasze myśli zaczęły już krążyć wokół Świąt Bożego Narodzenia? Zastanawiacie się już co podacie bliskim na Świątecznym Stole? Jeśli lubicie mieć wszystko dobrze przemyślane i odpowiednio wcześniej przygotowane, to z całego serca zachęcam do wspólnego pieczenia
piernika staropolskiego - dojrzewającego! :)

Piernik jest ciastem (obok sernika i makowca), które dla mnie jest nieodłącznym symbolem tych magicznych Świąt, a ten prawdziwy powinien już zagościć w naszych kuchniach.

W TYM ROKU ORGANIZUJĘ WSPÓLNE PIECZENIE.
Zapraszam do WSPÓLNEGO PIECZENIA tutaj! :-)



Potrzebujemy:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g naturalnego miodu
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 g przyprawy do piernika
Dodatkowo:
  • ok. 2 kg powideł śliwkowych
  • masa marcepanowa - opcjonalnie
  • inna ulubiona masa do przełożenia
  • czekolada lub lukier do oblania

Krok po kroku:

1. Masło, miód i cukier podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy.
2. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i jajka.
3. Ciasto dokładnie wyrabiamy (będzie trochę luźne, ale w trakcie leżakowania stwardnieje), przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki, piwnicy, na strych) na kilka tygodni.
4. W dniu pieczenia (kilka dni przed planowanym podaniem) ciasto ogrzewamy w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękło. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy (można lekko podsypać mąką) na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim blachę (taką od piekarnika) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. 
5. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170ºC.
6. Upieczone ciasta studzimy.
7. Po dokładnym wystudzeniu przekładamy je nadzieniem (podgrzane powidła śliwkowe, masa marcepanowa), przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy i odstawiamy do zmięknięcia na kilka dni.
8. Po tym czasie ciasto kroimy na trzy części (powstają nam trzy pierniki) i dekorujemy – oblewamy polewą czekoladową lub lukrujemy.
9. Do dzieła! :-)










0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)