Wyobraźcie sobie: przychodzicie z pracy do domu w pewne ciemne, zimowe i bardzo chłodne popołudnie głodni, niezadowoleni...
macie ochotę na coś dobrego i wyjątkowego - najlepiej szybkiego i jak najbardziej poprawiającego humor...ale co tu zrobić? hmm... może naleśniki?!
macie ochotę na coś dobrego i wyjątkowego - najlepiej szybkiego i jak najbardziej poprawiającego humor...ale co tu zrobić? hmm... może naleśniki?!
No tak, świetny pomysł, ale z czym...?
I właśnie wtedy przypominacie sobie o słoiczku z musem jabłkowym, którego zrobiliście na pożegnanie jesieni - właśnie na takie dni, jak ten!
Uśmiechacie się, sięgacie po cudowny słoiczek i gratulujecie sobie wspaniałego jesiennego pomysłu!
I właśnie wtedy przypominacie sobie o słoiczku z musem jabłkowym, którego zrobiliście na pożegnanie jesieni - właśnie na takie dni, jak ten!
Uśmiechacie się, sięgacie po cudowny słoiczek i gratulujecie sobie wspaniałego jesiennego pomysłu!
Oczywiście zastosowanie musu jabłkowego, o którym tu mowa może być zupełnie inne - nie tylko na te ciemne i zimowe wieczory.
Pobudźcie swoją wyobraźnię, przygotujcie mus - a co z nim zrobicie dalej?
To zależy już tylko od Was (albo od nieoczekiwanych gości, którzy właśnie wpadli z wizytą...).
Chociaż jabłka dostępne są przez cały rok, to gotowy i samodzielnie zrobiony mus znacznie przyspieszy każde jabłkowo-kulinarne przedsięwzięcie.
Pobudźcie swoją wyobraźnię, przygotujcie mus - a co z nim zrobicie dalej?
To zależy już tylko od Was (albo od nieoczekiwanych gości, którzy właśnie wpadli z wizytą...).
Chociaż jabłka dostępne są przez cały rok, to gotowy i samodzielnie zrobiony mus znacznie przyspieszy każde jabłkowo-kulinarne przedsięwzięcie.
Zatem, do dzieła! :-)
Potrzebujemy:
- 2 kg jabłek
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- sok z cytryny (ewentualnie)
- cynamon (ewentualnie)
Ilość cukru i soku z cytryny podaję orientacyjnie. Najlepiej dodawać po trochu i w razie konieczności dosypać cukru ciut więcej. Do mojego musu użyłam 3 łyżeczek cukru i ani kropli soku z cytryny - wyszły kwaskowate, ale dla mnie idealne! :-)
Krok po kroku:
- Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu.
- Stopniowo dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon. W razie konieczności podlewamy jeszcze niewielką ilością wody.
- Jabłka często mieszamy żeby uniknąć ich przypaleniu i aby przyspieszyć ich rozpad.
- Gdy jabłka już zupełnie rozpadną się i przybiorą konsystencję musu (można użyć blendera), przekładamy je do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
- Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Smacznego! :-)