Komu kawałek pasiastego sernika? :-)
Myślę, że każdemu wielbicielowi serników,
ta propozycja przypadnie do gustu!
Prosty i efektowny sernik "Zebra"
poleca się na weekend! :-)
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
- 1 kg mielonego twarogu
- 1 szklankę cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Krok po kroku:
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i jasną masę.
- Stopniowo dodajemy ser i dokładnie miksujemy.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao, do drugiej części dodajemy mąkę pszenną.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C..
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Na środek tortownicy wlewamy po 2-3 łyżki raz jasnego, raz ciemnego ciasta - tak żeby utworzyły nam się kręgi.
- Pieczemy 60-70 minut - do suchego patyczka.
- Smacznego! :-)
Uwielbiam i serniki i zebrę... więc muszę wypróbować, tylko nie mam pojęcia ile cukru dodać... tej informacji brak w przepisie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto jest pyszne,a cukier dodaje się do smaku.Pozdrawiam z Noworocznymi życzeniami.
OdpowiedzUsuńNie wierzę! Jadłam podobny sernik tydzień temu na weselu, był PRZEPYSZNY i proszę, jest i przepis! :) Mam nadzieję, że będzie tak dobry, jak ten weselny :) Jedna różnica, ten który jadłam był na wierzchu obficie posypany płatkami migdałowymi. Świetne połączenie, polecam ;)
OdpowiedzUsuńSernik upieczony! Wyszedł pyszny tylko niestety bardzo opadł, jest mega niski :( Czy jest na to jakiś sposób?
OdpowiedzUsuńNajlepiej jak najrzadziej zaglądać do sernik w piekarniku :)
UsuńJa zwykle sprawdzam szybko patyczkiem czy jest upieczony, a później zostawiam go w spokoju do ostygnięcia w piekarniku.
Serniki lubią być kapryśne, ale po kilku próbach na pewno się uda :)