piątek, 15 stycznia 2016

Sernik "Zebra"

Komu kawałek pasiastego sernika? :-)
Myślę, że każdemu wielbicielowi serników, 
ta propozycja przypadnie do gustu!
Prosty i efektowny sernik "Zebra"
poleca się na weekend! :-)




Potrzebujemy (tortownica 24 cm):

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szklankę cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
Krok po kroku:
  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i jasną masę.
  2. Stopniowo dodajemy ser i dokładnie miksujemy.
  3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao, do drugiej części dodajemy mąkę pszenną.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C..
  6. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Na środek tortownicy wlewamy po 2-3 łyżki raz jasnego, raz ciemnego ciasta - tak żeby utworzyły nam się kręgi.
  8. Pieczemy 60-70 minut - do suchego patyczka.
  9. Smacznego! :-)








5 komentarzy:

  1. Uwielbiam i serniki i zebrę... więc muszę wypróbować, tylko nie mam pojęcia ile cukru dodać... tej informacji brak w przepisie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest pyszne,a cukier dodaje się do smaku.Pozdrawiam z Noworocznymi życzeniami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wierzę! Jadłam podobny sernik tydzień temu na weselu, był PRZEPYSZNY i proszę, jest i przepis! :) Mam nadzieję, że będzie tak dobry, jak ten weselny :) Jedna różnica, ten który jadłam był na wierzchu obficie posypany płatkami migdałowymi. Świetne połączenie, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik upieczony! Wyszedł pyszny tylko niestety bardzo opadł, jest mega niski :( Czy jest na to jakiś sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jak najrzadziej zaglądać do sernik w piekarniku :)
      Ja zwykle sprawdzam szybko patyczkiem czy jest upieczony, a później zostawiam go w spokoju do ostygnięcia w piekarniku.
      Serniki lubią być kapryśne, ale po kilku próbach na pewno się uda :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)