Przedstawiam Wam dzisiaj wyjątkowy tort! :-)
Tort czekoladowy z... pijaną śliwką :-)
Tort jest trochę czasochłonny, ale efekt jest tego wart!
Ciasto jest prawdziwie czekoladowe,
a krem budyniowy z odrobiną alkoholu rozpływa się w ustach...
a krem budyniowy z odrobiną alkoholu rozpływa się w ustach...
Skuście się!
Każda okazja na ten tort jest dobra! :-)
inspiracja: Domowe Wypieki
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru (można dodać więcej cukru, aby masa była słodsza...)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3 żółtka
- 375 g masła
- 200 g suszonych śliwek
- wódka
Polewa:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 ml kremówki
- 20 g masła
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!
Krok po kroku:
- Suszone śliwki kroimy w mniejszą kostkę i zalewamy wódką aż wszystkie będą nią przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni.
- Ciasto: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z masłem topimy w kąpieli wodnej. Studzimy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajka ubijamy wraz z cukrem na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzoną czekoladę i miksujemy na małych obrotach miksera.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do masy. Całość wymieszać szpatułką lub dużą łyżką.
- Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy 30 minut. Studzimy. Kroimy na dwa blaty.
- Krem budyniowy: szklankę mleka zagotowujemy waz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, kakao i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewamy powstały płyn i gotujemy mieszając aż masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy do wystudzenia.
- Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy aż powstanie zwarta i gęsta masa. Masę dzielimy na połowę, jedną odstawiamy, a do drugiej dodajemy nasączone alkoholem śliwki i dokładnie mieszamy.
- Składanie tortu: układamy pierwszy blat ciasta i wykładamy na niego całą masę budyniową ze śliwkami, układamy drugi blat ciasta i delikatnie dociskamy. Wierzch i boki tortu smarujemy odłożoną masą budyniową. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Polewa: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy śmietankę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady. Polewę zestawiamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy chwilę aż masło się roztopi. Polewę studzimy i gdy jest już chłodna oblewamy nią ciasto. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce.
- Smacznego! :-)
DOBRE RADY:
- Aby tort łatwiej się kroił należy wyciągnąć go z lodówki ok. 30 minut przed podaniem.
O mamuniu, rozpływam się od samego widoku... :)
OdpowiedzUsuń