niedziela, 13 marca 2016

Rosół z gęsiny

Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny.
Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z kury,
zdecydowanie jest intensywniejszy i bogatszy.
Spróbujecie? :-)



Potrzebujemy:

  • podroby (wątroba, żołądek, serce) i szyję z gęsi
  • 2 skrzydła z gęsi
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • cebulę
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 l wody
Krok po kroku:
  1. Skrzydła, szyję i podroby myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Ściągamy z wierzchu tworzącą się szumowinę. Gotujemy 1 godzinę.
  2. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Por myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad płomieniem. Wszystkie warzywa dorzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy sól, kilka ziaren angielskich, liście laurowe i ziarna pieprzu. Całość gotujemy jeszcze z 1,5 - 2 godziny. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
  3. Rosół podajemy z makaronem i mięsem z gęsi.
  4. Smacznego! :-)




2 komentarze:

  1. Tradycyjny rosół z kury jest dość czasochłonny, wymaga kilkugodzinnego gotowania, a i tak czasami trudno uzyskać wyrazisty smak bez kostki rosołowej. Ten rosołek to coś zupełnie nowego, szkoda, że gęsina rzadko pojawia się na naszych stołach. Chętnie wypróbuję, jeśli faktycznie będzie wyrazisty, to z chęcią przerzucę się na tę wersję : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo wyrazisty. Polecam spróbować, chociaż raz dla odmiany ;-)
      Ja będę wracać do tego smaku :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)