Za oknem robi się już coraz cieplej...
Pojawia się coraz więcej pysznych owoców,
z których grzechem byłoby nie zrobić pysznego ciasta!
Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis na ciasto drożdżowe,
które pięknie wyrasta i wybornie smakuje.
Dzisiaj propozycja z rabarbarem, truskawkami i kruszonką.
Pycha! :-)
Potrzebujemy (blaszka rozmiar ok. 39 x 25 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- łącznie ok. 700 g owoców: rabarbaru i truskawek
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
Krok po kroku:
- Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
- Rabarbar i truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Masło rozpuszczamy z pozostałą 1/2 szklanki mleka. Lekko studzimy.
- Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną oraz masło z mlekiem.Zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut, do momentu aż będzie odchodziło od rąk.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy owoce i odstawiamy blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180◦C.
- Kruszonka: zagniatamy mąkę, cukier puder i miękkie masło aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto.
- Pieczemy przez 45-50 minut.
- Po wystudzeniu ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)