środa, 4 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Za oknem robi się już coraz cieplej...
Pojawia się coraz więcej pysznych owoców,
z których grzechem byłoby nie zrobić pysznego ciasta!
Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis na ciasto drożdżowe,
które pięknie wyrasta i wybornie smakuje.
Dzisiaj propozycja z rabarbarem, truskawkami i kruszonką.
Pycha! :-)



Potrzebujemy (blaszka rozmiar ok. 39 x 25 cm):
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łącznie ok. 700 g owoców: rabarbaru i truskawek
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
Krok po kroku:
  1. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Rabarbar i truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Masło rozpuszczamy z pozostałą 1/2 szklanki mleka. Lekko studzimy.
  4. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
  5. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną oraz masło z mlekiem.Zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut, do momentu aż będzie odchodziło od rąk.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy owoce i odstawiamy blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godziny.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180◦C.
  8. Kruszonka: zagniatamy mąkę, cukier puder i miękkie masło aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto.
  9. Pieczemy przez 45-50 minut.
  10. Po wystudzeniu ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
  11. Smacznego! :-)


Wiosenne słodkości 2016

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)