niedziela, 1 maja 2016

Babka drożdżowa z kruszonką

Jeśli chcecie zacząć zabawę z drożdżami, ale mimo wszystko się ich "boicie",
to polecam wypróbowanie tego przepisu. 
Jest bardzo prosty i całkiem szybki,
a wypiek wcale nie umywa się tego babcinego :-)
Pyszna babka pachnąca masłem i skórką cytrynową
- poleca się na... cały rok! :-)




Potrzebujemy (na keksówkę):

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 45 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
Kruszonka:
  • 50 g ciepłego masła
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 1 jajko

Krok po kroku:
  1. Mleko lekko podgrzewamy, masło topimy i studzimy.
  2. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże, cukier, jajko, skórkę cytrynową (opcjonalnie) sól i letnie mleko. Zagniatamy przez kilka minut aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy letnie masło i łączymy je ciastem.
  3. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 2 godziny - aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 
  5. Cisto wyciągamy z miski, chwilę zagniatamy i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - tym razem na 30-40 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C. Przygotowujemy kruszonkę: rozcieramy w palcach wszystkie składniki na kruszonkę.
  7. Ciasto w keksówce smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki.
  8. Pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zezłoci.
  9. Pałaszujemy z miodem, domowej roboty dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie smakuje ze szklanką mleka :-)
  10. Smacznego! :-)



2 komentarze:

  1. Najlepsze ciasto robiła moja babcia i to w prodiżu! Ale Twoje wygląda też bardzo smacznie!:) zjadłaby się taki kawałek z dżemem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjne ciasto drożdżowe zawsze zniechęcało mnie swoją pracochłonnością i tym, że łatwo o zakalec ;/ Moja babcia, która dość często je robiła twierdziła, że jest dość trudne i wymaga wielu lat doświadczenia. Jednak niedawno znalazłam prostszy przepis i ciasto udało się wyśmienicie. Grunt to dobre drożdże, ciepłe otoczenie i trochę cierpliwości. Ta babka wygląda bardzo apetycznie, pięknie wyrosła, a kruszonka genialnie wieńczy dzieło : ) Chętnie skorzystam z przepisu, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)