Jeśli chcecie zacząć zabawę z drożdżami, ale mimo wszystko się ich "boicie",
to polecam wypróbowanie tego przepisu.
Jest bardzo prosty i całkiem szybki,
a wypiek wcale nie umywa się tego babcinego :-)
Pyszna babka pachnąca masłem i skórką cytrynową
- poleca się na... cały rok! :-)
Potrzebujemy (na keksówkę):
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 45 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 50 g ciepłego masła
- 8 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
Krok po kroku:
- Mleko lekko podgrzewamy, masło topimy i studzimy.
- Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże, cukier, jajko, skórkę cytrynową (opcjonalnie) sól i letnie mleko. Zagniatamy przez kilka minut aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy letnie masło i łączymy je ciastem.
- Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 2 godziny - aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Cisto wyciągamy z miski, chwilę zagniatamy i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - tym razem na 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C. Przygotowujemy kruszonkę: rozcieramy w palcach wszystkie składniki na kruszonkę.
- Ciasto w keksówce smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki.
- Pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zezłoci.
- Pałaszujemy z miodem, domowej roboty dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie smakuje ze szklanką mleka :-)
- Smacznego! :-)
Najlepsze ciasto robiła moja babcia i to w prodiżu! Ale Twoje wygląda też bardzo smacznie!:) zjadłaby się taki kawałek z dżemem! :)
OdpowiedzUsuńTradycyjne ciasto drożdżowe zawsze zniechęcało mnie swoją pracochłonnością i tym, że łatwo o zakalec ;/ Moja babcia, która dość często je robiła twierdziła, że jest dość trudne i wymaga wielu lat doświadczenia. Jednak niedawno znalazłam prostszy przepis i ciasto udało się wyśmienicie. Grunt to dobre drożdże, ciepłe otoczenie i trochę cierpliwości. Ta babka wygląda bardzo apetycznie, pięknie wyrosła, a kruszonka genialnie wieńczy dzieło : ) Chętnie skorzystam z przepisu, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń