Dzisiaj zapraszam na kawałek pysznego i sycącego ciasta,
które można przygotować bardzo szybko i to bez włączania piekarnika!
Przed Wami ciasto Kinder Country! :-)
Potrzebujemy (20 x 20 cm):
- 800 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 1 czekoladę mleczną
- 1 czekoladę białą
- 300 g herbatników
- 2-3 szklanki pszenicy w miodzie
Krok po kroku:
- Część herbatników układamy w formie przykrywając jej dno.
- Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej w osobnych naczyniach.
- Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając połowę serka mascarpone. Gdy masa będzie już gęsta, dodajemy rozpuszczoną i lekko ostudzoną białą czekoladę. Mieszamy szpatułką. Do masy dodajemy 1-1,5 szklanki pszenicy (masa ma być bardzo gęsta) i dokładnie mieszamy. Wylewany masę na herbatniki, wyrównujemy i układamy drugą warstwę herbatników. Formę wkładamy do lodówki.
- Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone i dodajemy roztopioną mleczną czekoladę. Mieszamy dokładnie i wylewamy na warstwę herbatników, wyrównujemy i wierzch ciasta obsypujemy pozostałą pszenicą w miodzie.
- Wstawiamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)