03 sierpnia

Curry z ciecierzycą

Dzisiaj pomysł na bardzo szybkie i bardzo sycące danie jednogarnkowe,
które sprawdzi się zarówno w lato, gdy nie chcemy za długo stać przy ciepłym piecu,
jak i w zimę, jako świetne danie na rozgrzanie.
Zapraszam na talerz aromatycznego curry z ciecierzycą!



Potrzebujemy:
  • 1 puszkę ciecierzycy
  • 1 puszkę pomidorów
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 paprykę
  • 1 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 50 g czerwonej pasty curry (1 opakowanie)
  • sos sojowy
  • przyprawy do smaku: chilli, kardamon, pieprz, ostra papryka
  • olej lub oliwa

Krok po kroku:
  1. Ciecierzycę odsączamy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Dodajemy pastę chilli i smażymy minutę.
  3. Paprykę kroimy  paski i dodajemy do garnka. Gdy papryka będzie już prawie miękka, dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy chwilę.
  5. Na koniec dodajemy ciecierzycę i doprawiamy według uznania.
  6. Podajmy z ryżem, kleksem mleczka kokosowego, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
  7. Smacznego! :-)



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger