Dzisiaj pomysł na bardzo szybkie i bardzo sycące danie jednogarnkowe,
które sprawdzi się zarówno w lato, gdy nie chcemy za długo stać przy ciepłym piecu,
jak i w zimę, jako świetne danie na rozgrzanie.
Zapraszam na talerz aromatycznego curry z ciecierzycą!
Potrzebujemy:
- 1 puszkę ciecierzycy
- 1 puszkę pomidorów
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1 paprykę
- 1 cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 50 g czerwonej pasty curry (1 opakowanie)
- sos sojowy
- przyprawy do smaku: chilli, kardamon, pieprz, ostra papryka
- olej lub oliwa
Krok po kroku:
- Ciecierzycę odsączamy.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Dodajemy pastę chilli i smażymy minutę.
- Paprykę kroimy paski i dodajemy do garnka. Gdy papryka będzie już prawie miękka, dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia.
- Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy chwilę.
- Na koniec dodajemy ciecierzycę i doprawiamy według uznania.
- Podajmy z ryżem, kleksem mleczka kokosowego, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
- Smacznego! :-)
Akurat mam opakowanie soczewicy w domu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie klimaty, na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń