Ajvar, czyli pasta z pieczonych papryk i bakłażana
to pyszny dodatek np. do grillowanych mięs lub do kanapek.
Warto go przygotować i zamknąć w słoiku
- tym bardziej, że papryka jest teraz bardzo tania ;-)
A smak wprost nie do opisania!
Warto go przygotować i zamknąć w słoiku
- tym bardziej, że papryka jest teraz bardzo tania ;-)
A smak wprost nie do opisania!
Potrzebujemy (na 2 małe słoiczki - ok. 250-300 ml):
- 3-4 czerwone papryki
- 1 dużego bakłażana
- 1 średniej wielkości cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 3 łyżki octu
- sól
- pieprz
- ulubione przyprawy
- cukier do smaku (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250ºC i pieczemy 20-30 minut, aż skórka papryk będzie opalona (czarna, przypieczona).
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy.
- Z gorących papryk i bakłażana usuwamy skórki i przekładamy do blendera, miksujemy, a następnie przekładamy do cebuli i czosnku.
- Całość smażymy, dodajemy ocet, oliwę oraz przyprawy do smaku.
- Smacznego! :-)
P.S. Jeśli chcecie zamknąć ajvar na dłużej w słoiku, to należy najpierw wyparzyć słoiki i nakrętki i porządnie je wysuszyć, następnie przelać do nich gorący ajvar, zakręcić i wstawić do garnka z wodą i pasteryzować przez ok. 30 minut od zagotowania wody. Po tym czasie można wyciągnąć słoiki i postawić je do góry dnem do wystygnięcia.
Super, że podajesz przepis, bo ja do tej pory jadłam tylko kupny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Przyznam sie, ze zawsze go kupowałam, ale Twój przepis ogromnie mnie skusił :)
OdpowiedzUsuń