Podobno najlepsze rogale marcińskie są w Poznaniu - wierzę na słowo :-)
Ale ja się w tym roku zaparłam i zrobiłam swoje
pełne białego maku, marcepanu, skórki pomarańczowej i orzechów.
Na bogato! A co! :-)
Skusicie się? :-)
Potrzebujemy (wychodzi 12 dużych lub 18 średnich rogali):
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 225 g masła w temperaturze pokojowej (2 łyżki odłożyć do ciasta)
- 1 torebkę suchych drożdży
- 1 szklankę letniego mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej (lub marcepanowego batonika)
- 100 g orzechów włoskich
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki śmietany
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
Krok po kroku:
- Mąkę łączymy z suchymi drożdżami i resztą składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie podsypując je mąką wałkujemy na duży prostokąt. Na całości smarujemy pozostałe masło - zostawiamy tylko centymetrowy margines na brzegach ciasta.
- Chwytamy ciasto za jego górną część i składamy do połowy, następnie dolną część ciasta zawijamy na tę poprzednią część i zlepiamy boki bardzo dokładnie. Tak powstałą "kopertę" wałkujemy, składamy tak jak poprzednio, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i znów wałkujemy i składamy - jak poprzednio. Ciasto należy składać 3 razy i chłodzić je za każdym razem w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- Trzykrotnie złożone ciasto owijamy szczelnie folią i przechowujemy w lodówce przez całą noc.
- Następnego dnia, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy ciasto aby lekko się ogrzało.
- Mak wraz z orzechami sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy. Masę marcepanową łączymy z cukrem pudrem i wraz ze skórką pomarańczową dodajemy do masy. Całość łączymy ze śmietaną. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietany.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Ciasto wałkujemy na duży prostokąt i dzielimy je wzdłuż na pół. Z tak powstałych prostokątów wycinamy trójkąty o długich bokach. Na każdy trójkąt nakładamy sporo farszu zostawiając pół centymetrowy margines u podstawy trójkąta.
- Zawijamy rogaliki: zawijamy podstawę trójkąta i nacinamy ją na głębokość 1,5 cm i zawijamy dalej delikatnie wywijając przecięte części na boki.
- Rogaliki przykrywamy ściereczką i zostawiamy je do wyrośnięcia na 45-60 minut.
- Tuż przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem z mlekiem.
- Pieczemy rogaliki przez 20-25 minut.
- Studzimy i już zimne oblewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
- Smacznego! :-)
mniam!
OdpowiedzUsuńGratuluje odwagi :) Wyglądają lepiej niż oryginał :)
OdpowiedzUsuńBardzo nieśmiało dziękuję :-)
UsuńMniam! teraz co prawda odchudzam się z aplikacją www.kcalmar.com , ale jak tylko osiągnę cel, to od razu połaszczę się!
OdpowiedzUsuń