niedziela, 6 listopada 2016

Brownie z fasoli (bezglutenowe)

Dzisiaj moje pierwsze ciasto bezglutenowe ;-)
Brownie bez mąki i oczywiście bez proszku do pieczenia, za to czerwoną fasolą :-)
Nie bójcie się - jest pysznie i błyskawicznie!
Spróbujcie koniecznie!



Potrzebujemy (forma 20x20 cm lub tortownica 16 cm):
  • 1 puszkę czerwonej fasoli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • 20 g kakao
  • 50 g orzechów włoskich
Polewa (opcjonalnie):
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)

Krok po kroku:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  3. Orzechy siekamy.
  4. Białka ubijamy na sztywno i na chwilę odstawiamy.
  5. Fasolę odsączamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na chwilę do ocieknięcia. Przekładamy do miski, dodajemy cukier, żółtka, czekoladę i kakao i całość blendujemy. 
  6. Do miski przekładamy ubite białka i delikatnie za pomocą szpatułki łączymy pianę z ciastem. Dodajemy orzechy i całość przekładamy do formy.
  7. Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka.
  8. Studzimy.
  9. Czekoladę na polewę przekładamy do rondelka i dodajemy olej. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Polewamy zimne ciasto i odstawiamy do stężenia polewy lub podajemy od razu. Ciasto można udekorować posiekanymi orzechami włoskimi.
  10. Smacznego! :-)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)