Dzisiaj moje pierwsze ciasto bezglutenowe ;-)
Brownie bez mąki i oczywiście bez proszku do pieczenia, za to czerwoną fasolą :-)
Nie bójcie się - jest pysznie i błyskawicznie!
Spróbujcie koniecznie!
Potrzebujemy (forma 20x20 cm lub tortownica 16 cm):
- 1 puszkę czerwonej fasoli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g cukru
- 3 jajka
- 20 g kakao
- 50 g orzechów włoskich
Polewa (opcjonalnie):
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)
Krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Orzechy siekamy.
- Białka ubijamy na sztywno i na chwilę odstawiamy.
- Fasolę odsączamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na chwilę do ocieknięcia. Przekładamy do miski, dodajemy cukier, żółtka, czekoladę i kakao i całość blendujemy.
- Do miski przekładamy ubite białka i delikatnie za pomocą szpatułki łączymy pianę z ciastem. Dodajemy orzechy i całość przekładamy do formy.
- Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka.
- Studzimy.
- Czekoladę na polewę przekładamy do rondelka i dodajemy olej. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Polewamy zimne ciasto i odstawiamy do stężenia polewy lub podajemy od razu. Ciasto można udekorować posiekanymi orzechami włoskimi.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)