Nie masz pomysłu na śniadanie?
Zrób placuszki twarogowe!
Zrób placuszki twarogowe!
Składniki na pewno masz w lodówce! :-)
Potrzebujemy (porcja na 2-3 osoby):
- 250 g twarogu (np. w kostce)
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 150 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- szczyptę soli
- Tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
Krok po kroku:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, odstawiamy.
- Żółtka przekładamy do twarogu i razem z cukrem rozgniatamy widelcem i dokładnie łączymy.
- Do masy serowej dodajemy przesianą mąkę i mleko - mieszamy mikserem. Ciasto będzie zwarte, ale po dodaniu białek się rozluźni.
- Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy - masa będzie puszysta.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor - ok. 2-3 minuty z każdej strony.
- Podajemy z cukrem pudrem, owocami, ulubioną konfiturą lub czekoladą.
- Smacznego! :-)
Według mnie placuszki z twarogiem pobijają wszystkie placuszki razem wzięte. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/14/zapiekanka-z-cielecina-pod-beszamelem/
WYglądają naprawdę smakowicie. Ja ostatnio zastępuję mąkę pszenną - kokosową i kasztanową. Jestem bardzo zadowolona z tych produktów. No i są bezglutenowe, a ja niestety nie mogę sobie pozwolić na jedzenie glutenu.
OdpowiedzUsuńPróbowałam kiedyś zrobić tę placuszki z mąki kokosowej, ale nie wiedziałam że wciąga ona aż tyle płynów ;-) muszę poeksperymentować z odpowiednimi proporcjami :-)
Usuń