Zima nie odpuszcza, więc czas się rozgrzać! :-)
Najprzyjemniejsza rozgrzewka to pyszna i sycąca zupa!
A zaraz po niej kocyk i gorąca herbata ;-)
Zapraszam dziś na talerz przepysznej i aromatycznej zupy
- prosto z Maroka!
Przed Państwem Harira! :-)
Potrzebujemy:
- 1 puszkę ciecierzycy
- 1 szklankę zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 czerwoną paprykę
- 1 puszkę pomidorów
- 1 szklankę przecieru pomidorowego (lub passaty)
- 1 cebulę
- 1 niewielką marchewkę
- 2 litry wody
- 1 łyżkę kuminu (młotkujemy lub rozcieramy w moździerzu)
- 1 łyżeczkę mielonego imbiru
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry (młotkujemy lub rozcieramy w moździerzu)
- kilka gałązek kolendry
- sól
- olej do smażenia
Krok po kroku:
- Marchew obieramy i myjemy, paprykę myjemy, cebulę obieramy i razem z marchwią i papryką kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, marchew i wszystkie przyprawy poza solą. Podsmażamy przez kilka minut.
- Dodajemy pomidory i przecier, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
- Dodajemy soczewice i wlewamy wodę. Dodajemy ok 2 łyżeczek soli, wrzucamy gałązki kolendry i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 20-30 minut do rozpadnięcia się czerwonej soczewicy.
- Dodajemy ciecierzycę i gotujemy 3 minuty. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Podajemy gorącą z kawałkiem limonki i suszonymi daktylami do przegryzienia.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)