piątek, 20 stycznia 2017

Harira - marokańska zupa

Zima nie odpuszcza, więc czas się rozgrzać! :-)
Najprzyjemniejsza rozgrzewka to pyszna i sycąca zupa!
A zaraz po niej kocyk i gorąca herbata ;-)
Zapraszam dziś na talerz przepysznej i aromatycznej zupy
- prosto z Maroka!

Przed Państwem  Harira! :-)



Potrzebujemy:

  • 1 puszkę ciecierzycy
  • 1 szklankę zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 puszkę pomidorów
  • 1 szklankę przecieru pomidorowego (lub passaty)
  • 1 cebulę
  • 1 niewielką marchewkę
  • 2 litry wody
  • 1 łyżkę kuminu (młotkujemy lub rozcieramy w moździerzu)
  • 1 łyżeczkę mielonego imbiru
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry (młotkujemy lub rozcieramy w moździerzu)
  • kilka gałązek kolendry
  • sól
  • olej do smażenia

Krok po kroku:
  1. Marchew obieramy i myjemy, paprykę myjemy, cebulę obieramy i razem z marchwią i papryką kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, marchew i wszystkie przyprawy poza solą. Podsmażamy przez kilka minut.
  2. Dodajemy pomidory i przecier, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
  3. Dodajemy soczewice i wlewamy wodę. Dodajemy ok 2 łyżeczek soli, wrzucamy gałązki kolendry i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 20-30 minut do rozpadnięcia się czerwonej soczewicy.
  4. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy 3 minuty. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  5. Podajemy gorącą z kawałkiem limonki i suszonymi daktylami do przegryzienia.
  6. Smacznego! :-)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)