Dzisiaj dla Was przepyszny i lekki krem czekoladowy,
który idealnie sprawdzi się jako deser w pucharkach
lub do ozdoby babeczek czy muffinek.
lub do ozdoby babeczek czy muffinek.
Krem jest bardzo czekoladowy i bardzo syty
- nie każdy da radę zjeść dużą porcję ;-)
Potrzebujemy ( na mniejsze lub 2 duuuże porcje):
- 150 g gorzkiej czekolady
- 60 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 4 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie)
- 3 jajka
Krok po kroku:
- Czekoladę i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady - uważamy żeby czekolada się nie przypaliła. Odstawiamy do ostudzenia.
- Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy do masy schłodzoną czekoladę i razem miksujemy.
- Śmietankę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do kremu czekoladowego.
- Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru.
- Białe delikatnie łączymy z kremem czekoladowym. Przekładamy do pucharków, dowolnie dekorujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Smacznego! :-)
Dobre rady:
Dzięki za bardzo fajny pomysł na szybki i prosty deser :-)
OdpowiedzUsuńCzy testowałaś może ten sam przepis z proszkiem kakao 16%? O wiele bardziej go wolę. Dostarcza wiele cennych witamin i minerałów. ;) Chętnie się dowiem od Ciebie, a jak nie, to będę zmuszona przetestować i zdać Ci relacje:)
OdpowiedzUsuńNie testowałam, ale myślę, że wyjdzie równie dobrze. Ważne będą proporcje kakao - żeby deser nie był zbyt gorzki :-) Czekam na relację i zapraszam do częstszych odwiedzin! :-)
Usuń