26 stycznia

Zupa krem ziemniaczany

Krem ziemniaczany to pyszny i bardzo prosty pomysł na sycącą zupę.
Do jego przygotowania potrzebujemy składników, które zwykle mamy w domu.
No to do dzieła! :-)


Potrzebujemy ( na 4 porcje):

  • 500 g ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 niedużą pietruszkę
  • 1 por (biała część)
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 kostkę rosołową
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałkę muszkatołową
  • tymianek
  • liść laurowy
  • inne ulubione zioła i przyprawy
  • tłuszcz do smażenia
Krok po kroku:
  1. Por obieramy, myjemy i kroimy w talarki lub półtalarki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, razem z porem smażymy na tłuszczu aż warzywa będą miękkie.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z podsmażonymi warzywami dodać do dużego garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i gotować aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
  3. Z zupy wyjąć liść laurowy i wszystko razem dokładnie zblendować.
  4. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami.
  5. Dodać śmietankę i dokładnie zamieszać.
  6. Podawać gorącą np. z grzankami.
  7. Smacznego! :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger