Krem ziemniaczany to pyszny i bardzo prosty pomysł na sycącą zupę.
Do jego przygotowania potrzebujemy składników, które zwykle mamy w domu.
No to do dzieła! :-)
Potrzebujemy ( na 4 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1 niedużą pietruszkę
- 1 por (biała część)
- 700 ml gorącej wody
- 1 kostkę rosołową
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- gałkę muszkatołową
- tymianek
- liść laurowy
- inne ulubione zioła i przyprawy
- tłuszcz do smażenia
Krok po kroku:
- Por obieramy, myjemy i kroimy w talarki lub półtalarki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, razem z porem smażymy na tłuszczu aż warzywa będą miękkie.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z podsmażonymi warzywami dodać do dużego garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i gotować aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
- Z zupy wyjąć liść laurowy i wszystko razem dokładnie zblendować.
- Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami.
- Dodać śmietankę i dokładnie zamieszać.
- Podawać gorącą np. z grzankami.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)