11 lutego

Babka z sercem

Mam dla Was pomysł na idealny walentynkowy (ale i nie tylko) deser 
- babkę, która skrywa w sobie prawdziwe wyznanie uczuć! :-)
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wilgotne i niezwykle smaczne
i z całą pewnością zachwyci niejednego Łasucha! :-)


Potrzebujemy (na małą keksówkę):
Ciasto czerwone:
  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • czerwony barwnik (u mnie w proszku)
Ciasto jasne:
  • 240 g miękkiego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • foremkę do wykrawania ciastek w dowolny kształcie
Krok po kroku:
  1. Zaczynamy od czerwonego ciasta.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 170◦C.
  3. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy po kolei jajka i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, a na końcu barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy.
  4. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia.
  6. Jasne ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak cisto czerwone - oczywiście pomijamy barwnik :-)
  7. Gdy czerwone ciasto już wystygnie , kroimy je na plasterki ok 2 centymetrowe i wycinamy w nich kształty przygotowaną wcześniej foremką.
  8. Składanie ciasta: Do foremki wlewamy jasne ciasto na wysokość ok 2 centymetrów, następnie układamy wzdłuż wycięte z czerwonego ciasta kształty, tak żeby tworzyły jedną linię (UWAGA! Nie wciskamy ich zbyt głęboko - ja tak zrobiłam i czerwone serduszka nie były po środku ciasta...), następnie wykładamy resztę jasnego ciasta, tak żeby przykryło serduszka z każdej strony.
  9. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut.
  10. Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub polukrować, no i... oczarować gości! :-)
  11. Smacznego! :-)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger