Mam dla Was pomysł na idealny walentynkowy (ale i nie tylko) deser
- babkę, która skrywa w sobie prawdziwe wyznanie uczuć! :-)
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wilgotne i niezwykle smaczne
i z całą pewnością zachwyci niejednego Łasucha! :-)
Potrzebujemy (na małą keksówkę):
Ciasto czerwone:
- 180 g miękkiego masła
- 180 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- czerwony barwnik (u mnie w proszku)
Ciasto jasne:
- 240 g miękkiego masła
- 240 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- foremkę do wykrawania ciastek w dowolny kształcie
Krok po kroku:
- Zaczynamy od czerwonego ciasta.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170◦C.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy po kolei jajka i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, a na końcu barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy.
- Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia.
- Jasne ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak cisto czerwone - oczywiście pomijamy barwnik :-)
- Gdy czerwone ciasto już wystygnie , kroimy je na plasterki ok 2 centymetrowe i wycinamy w nich kształty przygotowaną wcześniej foremką.
- Składanie ciasta: Do foremki wlewamy jasne ciasto na wysokość ok 2 centymetrów, następnie układamy wzdłuż wycięte z czerwonego ciasta kształty, tak żeby tworzyły jedną linię (UWAGA! Nie wciskamy ich zbyt głęboko - ja tak zrobiłam i czerwone serduszka nie były po środku ciasta...), następnie wykładamy resztę jasnego ciasta, tak żeby przykryło serduszka z każdej strony.
- Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut.
- Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub polukrować, no i... oczarować gości! :-)
- Smacznego! :-)
Cudne ciasto!
OdpowiedzUsuńPrzyda się nie tylko na Walentynki...
:)