Dzisiaj tort niespodzianka!
Dlaczego niespodzianka?
Bo nie wiecie co jest w środku! :-)
Tort można oczywiście ozdobić dowolnie lub zostawić tak zwany naked cake ;-)
Zapraszam!
Potrzebujemy (u mnie tortownica 16 cm):
Ciasto:
- 225 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 1 budyń czekoladowy
- 1 budyń malinowy (lub budyń waniliowy i różowy barwnik)
Krem:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36% (musi być schłodzona!)
- 250 g mascarpone (musi być schłodzony!)
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub ekstrakt waniliowy)
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu np. malinowego
Krok po kroku:
- Miękkie masło ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy.
- Stopniowo dodajemy jajka, dokładnie miksując po każdym dodanym jajku.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i partami dodajemy do masy - całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
- Ciasto dzielimy na trzy równe porcje i do każdej dodajemy inny przesiany budyń - mieszamy szpatułką i przekładamy do trzech tortownic (lub pieczemy jeden blat po drugim).
- Ciasto pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 160ºC do suchego patyczka.
- Studzimy.
- Wszystkie składniki kremu miksujemy ze sobą do powstania gęstego kremu.
- Zimne blaty smarujemy warstwą dżemu, przekładamy kremem waniliowym i dowolnie dekorujemy (kremu wystarczy na przełożenie blatów i udekorowanie wierzchu i boków tortu). Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
- Smacznego! :-)
jak ładnie kolorowo się zrobiło po jego rozkrojeniu
OdpowiedzUsuńAż szkoda jeść :) Ale pewnie smakuje przepysznie :)
OdpowiedzUsuń