15 lutego

Tort Niespodzianka

Dzisiaj tort niespodzianka!
Dlaczego niespodzianka?
Bo nie wiecie co jest w środku! :-)
Tort można oczywiście ozdobić dowolnie lub zostawić tak zwany naked cake ;-)
Zapraszam!



Potrzebujemy (u mnie tortownica 16 cm):
Ciasto:
  • 225 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 budyń malinowy (lub budyń waniliowy i różowy barwnik)
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36% (musi być schłodzona!)
  • 250 g mascarpone (musi być schłodzony!)
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub ekstrakt waniliowy)
Dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka dżemu np. malinowego
Krok po kroku:
  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. 
  2. Stopniowo dodajemy jajka, dokładnie miksując po każdym dodanym jajku.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i partami dodajemy do masy - całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
  4. Ciasto dzielimy na trzy równe porcje i do każdej dodajemy inny przesiany budyń - mieszamy szpatułką i przekładamy do trzech tortownic (lub pieczemy jeden blat po drugim).
  5. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 160ºC do suchego patyczka.
  6. Studzimy.
  7. Wszystkie składniki kremu miksujemy ze sobą do powstania gęstego kremu.
  8. Zimne blaty smarujemy warstwą dżemu, przekładamy kremem waniliowym i dowolnie dekorujemy (kremu wystarczy na przełożenie blatów i udekorowanie wierzchu i boków tortu). Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
  9. Smacznego! :-)







2 komentarze:

  1. jak ładnie kolorowo się zrobiło po jego rozkrojeniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż szkoda jeść :) Ale pewnie smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger