02 lutego

Tiramisu w pucharkach

Pomysł idealny na każdy dzień.
Tiramisu to wyjątkowy deser,
lekki jak chmurka i rozpływający się w ustach.
Jego sekretem są długo ubijane z cukrem żółtka.
Kto raz spróbuje, już nigdy mu się nie oprze! :-)




Potrzebujemy (na 2 porcje):

  • 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka sztuk podłużnych biszkoptów
  • szklanka mocnej kawy (przestudzona)
  • kieliszek (lub dwa) likieru amaretto (lub kilka kropel olejku migdałowego)
  • kakao
Krok po kroku:
  1. Jajka myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Żółtka ubijamy razem z cukrem przez 10 minut - tak długie ubijanie jest bardzo ważne aby uzyskać odpowiednią gęstość i smak kremu.
  3. Do ubitych żółtek dodajemy mascarpone i opcjonalnie trochę likieru i chwile razem miksujemy.
  4. Biała ubijamy na bardzo sztywną pianę.
  5. Delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy masę żółtkową z białkami.
  6. Kawę przelewamy do pojemniczka i dodajemy amaretto.
  7. Biszkopty moczymy chwilę w kawie i układamy na kremie.
  8. Złożenie deseru: krem - biszkopty - kakao - krem - biszkopty - kakao.
  9. Smacznego! :-)



2 komentarze:

  1. Jeden z moich ulubionych deserów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne, jako zakończenie towarzyskiego spotkania! Mniam! Wyglądają naprawdę dobrze! Niestety, swoje kalorie mają, dlatego nie zapominajmy, że nie na każdy dzień, a jednak od święta:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger