Pomysł idealny na każdy dzień.
Tiramisu to wyjątkowy deser,
lekki jak chmurka i rozpływający się w ustach.
Jego sekretem są długo ubijane z cukrem żółtka.
Kto raz spróbuje, już nigdy mu się nie oprze! :-)
Potrzebujemy (na 2 porcje):
- 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- kilka sztuk podłużnych biszkoptów
- szklanka mocnej kawy (przestudzona)
- kieliszek (lub dwa) likieru amaretto (lub kilka kropel olejku migdałowego)
- kakao
Krok po kroku:
- Jajka myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek.
- Żółtka ubijamy razem z cukrem przez 10 minut - tak długie ubijanie jest bardzo ważne aby uzyskać odpowiednią gęstość i smak kremu.
- Do ubitych żółtek dodajemy mascarpone i opcjonalnie trochę likieru i chwile razem miksujemy.
- Biała ubijamy na bardzo sztywną pianę.
- Delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy masę żółtkową z białkami.
- Kawę przelewamy do pojemniczka i dodajemy amaretto.
- Biszkopty moczymy chwilę w kawie i układamy na kremie.
- Złożenie deseru: krem - biszkopty - kakao - krem - biszkopty - kakao.
- Smacznego! :-)
Jeden z moich ulubionych deserów:)
OdpowiedzUsuńIdealne, jako zakończenie towarzyskiego spotkania! Mniam! Wyglądają naprawdę dobrze! Niestety, swoje kalorie mają, dlatego nie zapominajmy, że nie na każdy dzień, a jednak od święta:)
OdpowiedzUsuń