wtorek, 4 kwietnia 2017

Babka marmurkowa

Babki to jedno z tych ciast, które uwielbiam za smak
oraz za prostotę i szybkość wykonania.
Często goszczą na wielkanocnych stołach wraz z mazurkami, sernikami...
Nie może jej zabrać i na moim stole!
A jak jest u Ciebie? :-)


Potrzebujemy (forma o średnicy 16-20 cm):
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklankę mąki pszennej (1 łyżkę mąki odstawić na bok)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Krok po kroku:
  1. Masła roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 170◦C.
  3. Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut.
  4. Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną do masy jajecznej i delikatnie zmiksować.
  5. Dodać przestudzone masło i miksować aż składniki się połączą.
  6. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3.
  7. Do mniejszej porcji dodać kakao i porządnie wymieszać. Do większej porcji dodać odłożoną mąkę pszenną (1 łyżkę).
  8. Wylewać ciasto na przemian do formy - ciasto jasne, ciasto ciemne - do wykończenia mas.
  9. Piec 45 minut.
  10. Udekorować cukrem pudrem, lukrem lub dowolną polewą.
  11. Smacznego! :-)





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)