Babki to jedno z tych ciast, które uwielbiam za smak
oraz za prostotę i szybkość wykonania.
oraz za prostotę i szybkość wykonania.
Często goszczą na wielkanocnych stołach wraz z mazurkami, sernikami...
Nie może jej zabrać i na moim stole!
A jak jest u Ciebie? :-)
Potrzebujemy (forma o średnicy 16-20 cm):
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklankę mąki pszennej (1 łyżkę mąki odstawić na bok)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Krok po kroku:
- Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 170◦C.
- Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut.
- Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną do masy jajecznej i delikatnie miksujemy.
- Dodajemy przestudzone masło i miksujemy aż składniki się połączą.
- Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3.
- Do mniejszej porcji dodajemy kakao i porządnie mieszamy. Do większej porcji dodajemy odłożoną mąkę pszenną (1 łyżkę).
- Wylewamy ciasto na przemian do formy - ciasto jasne, ciasto ciemne - do wykończenia mas.
- Pieczemy 45 minut.
- Dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub dowolną polewą.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)