Zapraszam na kawałek pysznej babki cytrynowej! :-)
Taka babka sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień
- jest po prostu wspaniała! :-)
Puszysta, lekka, nie za sucha, nie za wilgotna i delikatnie cytrynowa!
Na pewno upiekę ją jeszcze nie raz :-)
Potrzebujemy (na formę 16-20 cm średnicy):
- 200 g masła
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklankę cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 cytrynę
Krok po kroku:
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy.
- Cytrynę myjemy i szorujemy, osuszamy dokładnie. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - przekładamy do roztopionego masła.
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170◦C.
- Jajka ubijamy cukrem a puszystą masę - najlepiej ubijać ok. 10 minut.
- Do masy jajecznej przekładamy przesiane mąki i proszek do pieczenia, miksujemy kilka sekund.
- Dodajemy masło z sokiem cytrynowym i miksujemy chwilę, tylko do połączenia składników.
- Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez 45 minut.
- Po 30 minutach formę można wyciągnąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej.
- Dekorujemy według uznania.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)