sobota, 1 kwietnia 2017

Babka cytrynowa - idealna

Zapraszam na kawałek pysznej babki cytrynowej! :-)
Taka babka sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień
- jest po prostu wspaniała! :-)
Puszysta, lekka, nie za sucha, nie za wilgotna i delikatnie cytrynowa!
Na pewno upiekę ją jeszcze nie raz :-)



Potrzebujemy (na formę 16-20 cm średnicy):
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklankę cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 cytrynę
Krok po kroku:
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy.
  2. Cytrynę myjemy i szorujemy, osuszamy dokładnie. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - przekładamy do roztopionego masła.
  3. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 170◦C.
  5. Jajka ubijamy cukrem a puszystą masę - najlepiej ubijać ok. 10 minut.
  6. Do masy jajecznej przekładamy przesiane mąki i proszek do pieczenia, miksujemy kilka sekund.
  7. Dodajemy masło z sokiem cytrynowym i miksujemy chwilę, tylko do połączenia składników.
  8. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez 45 minut.
  9. Po 30 minutach formę można wyciągnąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej.
  10. Dekorujemy według uznania.
  11. Smacznego! :-)





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)