Schab dojrzewający to pierwsza wędlina w moim wykonaniu.
Byłam bardzo ciekawa efektu
i musiałam jak najszybciej wypróbować ten przepis!
i musiałam jak najszybciej wypróbować ten przepis!
Domowe wędliny są smaczne, zdrowe, bez dodatku ulepszaczy
i bez nadmiaru soli.
i bez nadmiaru soli.
Nic, tylko zakasać rękawy i przygotować swojski wyrób.
Zasmakuje Wam na pewno! :)
P.S. Schab jest tak dobry, że został wybrany "Smakiem Marca 2017" w konkursie "Rudzkie Smaki" :)
Potrzebujemy:
- 1 kg schabu bez kości (w czasie suszenia zmniejszy swoją wagę i objętość)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- małą główkę czosnku (lub mniej jeśli nie przepadacie za czosnkowymi wędlinami)
- 1 opakowanie słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki majeranku
- czystą pończochę :)
Krok po kroku:
- Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy nadmiar tłuszczyku.
- Schab obtaczamy dokładnie w cukrze, zamykamy w pudełku i chowamy go do lodówki na 24 godziny. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną w pudełku wodę.
- Po tym czasie schab myjemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy go w soli, zamykamy do pudełka i chowamy do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie dokładnie myjemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy go mieszanką przypraw i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Delikatnie przekładamy go do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4-5 dni.
- Po tym czasie schab będzie już wysuszony i będzie nadawał się do spożycia. Po rozkrojeniu schab przechowujemy w lodówce.
- Smacznego! :)
Mój przepis na schab dojrzewający w pończosze zdobył miano "Smaku Marca 2017"
w konkursie "Rudzkie Smaki" :)
w konkursie "Rudzkie Smaki" :)
Witam. Ciekawy przepis, chcę to zrobić ale zastanawiam się jaka pończocha? nylonowa czy musi być bawełniana? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoże być nylonowa - ja włożyłam schab do podkolanówki - a, że w paczce są dwie to starczy na dwa razy :)
OdpowiedzUsuńA gdzie najlepiej powiesic ten schab?
OdpowiedzUsuńU mnie wisiał na karniszu w kuchni - miał ciepło i przewiewność :)
UsuńWitam serdecznie mam pytanko zwizane ze schabem ,a mianowicie jaka sol stosowac poniewaz osobicie preferuje sol morska gruba? Dziekuje i milego dzionka.
OdpowiedzUsuńMożna użyć dowolnej soli - każda z nich wyciągnie nadmiar wody ze schabu :)
Usuń